明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (香港康得思酒店)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-09-11 5100 瀏覽
明閣係旺角朗豪坊隔離既康得思酒店既中菜廳自2009年起榮獲米芝蓮食府既星級榮譽🤩今次係食一圍既套餐,事前同餐廳經理傾好左個餐單之前都食過幾次,食物水準都算高上😇今次都唔錯,但唔知係米換左新員工既關係上菜有啲唔熟手,而且勁慢😔成餐飯要差唔多兩個鍾先上晒啲菜明閣午市套餐🍱養生三色餃:牛肝菌榆耳菠菜餃、 杞子鮮蝦蟹肉甘筍餃、 帶子羊肚菌紅菜頭餃三色餃我覺得好好食😋雖然皮唔算特別薄,但好有咬口👍餃既餡料亦好創新,三款都好好食 😆🐷明閣三小碟: 化皮乳豬件、 五香燒腩肉、 至尊蜜汁叉燒蜜汁叉燒係明閣既招牌,賣相做得好靚但可惜肥肉比例太多,而且肉唔夠軟林😵燒腩亦都唔太夠味,但勝在皮夠脆乳豬就好出色,脆皮做得好香脆,直情好似薯片咁 🤗🍅🥔天天老火湯:蕃茄薯仔湯湯就普通左啲,不過都好夠火喉🤭每碗都有蕃茄、薯仔同豬肉🥦鮮魚湯淮山杞子浸菜苗呢個菜好出色,鮮魚湯好鮮甜😍而且有好香既陳皮味👍加埋啲雲耳杞子令到口感豐富😛🍚鍋燒滋補竹絲雞炒飯炒飯炒到粒粒分明,但可惜唔夠味要加埋XO醬撈先得( 順帶一提,明閣既XO醬好出色😆)🥣蛋白杏仁茶滋補甜品,小小甜,但好潤喉👍另外仲有楊枝甘露同紅豆沙揀可惜楊枝甘露賣晒冇得試/
明閣係旺角朗豪坊隔離既康得思酒店既中菜廳
自2009年起榮獲米芝蓮食府既星級榮譽🤩
今次係食一圍既套餐,事前同餐廳經理傾好左個餐單
之前都食過幾次,食物水準都算高上😇
今次都唔錯,但唔知係米換左新員工既關係
上菜有啲唔熟手,而且勁慢😔
成餐飯要差唔多兩個鍾先上晒啲菜

明閣午市套餐

三色餃我覺得好好食😋
雖然皮唔算特別薄,但好有咬口👍
餃既餡料亦好創新,三款都好好食 😆

🐷明閣三小碟: 化皮乳豬件、 五香燒腩肉、 至尊蜜汁叉燒
蜜汁叉燒係明閣既招牌,賣相做得好靚
但可惜肥肉比例太多,而且肉唔夠軟林😵
燒腩亦都唔太夠味,但勝在皮夠脆
乳豬就好出色,脆皮做得好香脆,直情好似薯片咁 🤗
明閣三小碟: 化皮乳豬件、 五香燒腩肉、 至尊蜜汁叉燒

🍅🥔天天老火湯:蕃茄薯仔湯
湯就普通左啲,不過都好夠火喉🤭
每碗都有蕃茄、薯仔同豬肉
天天老火湯:蕃茄薯仔湯

🥦鮮魚湯淮山杞子浸菜苗
呢個菜好出色,鮮魚湯好鮮甜😍
而且有好香既陳皮味👍
加埋啲雲耳杞子令到口感豐富😛
鮮魚湯淮山杞子浸菜苗

🍚鍋燒滋補竹絲雞炒飯
炒飯炒到粒粒分明,但可惜唔夠味
要加埋XO醬撈先得( 順帶一提,明閣既XO醬好出色😆)
鍋燒滋補竹絲雞炒飯

🥣蛋白杏仁茶
滋補甜品,小小甜,但好潤喉👍
另外仲有楊枝甘露同紅豆沙揀
可惜楊枝甘露賣晒冇得試