餐廳: LAB EAT Restaurant & Bar (T.O.P This is Our Place)
資訊:

2018-08-03 3599 瀏覽
表妹剛由英國返黎,要我陪佢去久違了的旺角行街街,經過前旺角政府合署,感覺非常陌生,原來呢度已改建成為一個新商場,感覺好似PMQ咁,富年輕、藝術感!行左陣仲發現原來呢度都開左間Lab Eat,因之前食過TST分店,食物質素有保證,所以決定同表妹去試下新店!餐廳裝潢走簡約風,以淺木色為主調,感覺舒服!座位方面設有卡位、梳化位等等,適合兩個人又可以一大班人!再望出去,仲設有露天座位,真多元化!至於枱上的雲石,更富精緻及高雅感!先來餐前包包暖暖既餐包,原來係餐廳自定制,餐包口感鬆軟,配上橄欖油及黑醋真是絕配!頭盤 - 生蠔我地揀左Fresh Ostre’Or special Oyster & Fresh Gillardeau。 我食果隻係Fresh Gillardeau,好大隻,口感好爽口極富海水味,又夠凍,配埋檸檬汁,味道更上一層樓!Narcissue 內有rose 同荔枝味道,不但賣相好,味道都唔錯!荷蘭彩車厘茄水牛芝士沙律外層好脆,咬落去卜卜脆,仲好有牛油味!內有好多荷蘭彩車厘茄,酸酸甜甜又多汁,充滿香草清香!普羅旺斯鮮蜆手工意粉嘩!好多蜆呀!雖然蜆唔算好肥美,但就真係好鮮甜!配上手工意

先來餐前包包
餐前包包

頭盤 - 生蠔
生蠔

Narcissue
Nircissus

內有rose 同荔枝味道,不但賣相好,味道都唔錯!

普羅旺斯鮮蜆手工意粉

嘩!好多蜆呀!雖然蜆唔算好肥美,但就真係好鮮甜!配上手工意粉及香草汁,味道一流!不過啲手工意粉真係幾粗下,呢個質感我就唔係好習慣
不過表妹就好鐘意!

最後又點少得甜品呢 - 牛油酥皮蘋果撻伴意大利香草雪榚
牛油酥皮蘋果撻伴意大利香草雪榚

賣相真係唔錯!果舊雪榚好似榴連肉咁,真係好似

上面有兩片青蘋果做裝飾,食得又睇得!面層既蘋果撻極富蘋果香味,內有好多蘋果肉,餅皮鬆脆,中間果層有啲檸檬味,整體黎講唔錯!
生蠔
牛油酥皮蘋果撻伴意大利香草雪榚