開頭仲諗緊點解會叫春城,如果因為雲南呢個城市四季如春,而呢到係食雲南野既,幾有特色~ 野食方面估唔到做左幾多crossover同有創意,連裝米線🍜既容器都係用銅鍋,每樣野都用心製作,味道唔錯,而且服務態度好同貼心,環境光猛闊落,係幾肯花心思既小店😍(5 😍 係滿分,🤩係半分)農鄉番茄銅鍋米線 🍅🍜 - $67 (好味指數:😍😍😍😍)本身番茄🍅湯底🥣係$35跟住我就加左兩個$16既配料~ 湯底🥣主要係以農鄉番茄🍅同甜酸菜🥬為主,質地有啲似稀左少少既茄膏🥫,味道酸酸甜甜咁夠晒開胃🤤 啲煙韌爽滑既米線🍜都幾吸湯🥣 不過如果番茄味🍅再濃郁啲就更加好~ 不得不讚係嗰兩個配料,香炸豬排🐷大大塊,炸得幾靚,連老闆娘都忍唔住過嚟影相📸😂 炸到金黃酥脆,唔會好油,有鹹香之餘肉質細嫩~ 而個炸海蝦寶🔥🦐都幾特別,鮮甜彈牙,唔會話一味靠粉同調味料🧂,而真係真材實料落足蝦肉🦐👍🏻秘制酸菜腩肉荷葉包 🥬🐷🍞 - $46 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個荷葉包望落好似台式刈包,只不過因為係雲南菜所以就叫做荷葉包~ 跟住小編見到呢個配搭幾特別就試下,啲腩肉🐷難得唔會好肥,啲肉鬆化又幾重豬味🐷,脂肪既部分有油香得黎幾爽口

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
農鄉番茄銅鍋米線

農鄉番茄銅鍋米線 🍅🍜 - $67 (好味指數:😍😍😍😍)
秘制酸菜腩肉荷葉包

呢個荷葉包望落好似台式刈包,只不過因為係雲南菜所以就叫做荷葉包~ 跟住小編見到呢個配搭幾特別就試下,啲腩肉🐷難得唔會好肥,啲肉鬆化又幾重豬味🐷,脂肪既部分有油香得黎幾爽口,所以感覺唔會好漏~ 另外仲有酸酸甜甜又爽口既酸菜🥬、清香既芫茜🌿、酥脆香口既炸腐皮,配埋秘制醬汁,感覺無咁油膩又口感豐富~ 同時個包濕潤軟熟幾好食😋
蟲草花椰子雞米線

蟲草花椰子雞米線 🥥🐥🍜 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
另外我叫呢個招牌試下,個湯底🥣係幾清既奶白色,椰子🥥味道突出,香濃醇厚,質地偏杰,味道清甜,啲煙韌爽滑既米線🍜都索曬啲精華~ 另外仲有清香既蟲草花、爽口既木耳、清爽既生菜🥬同香甜既紅棗🔴,感覺幾豐富~ 另外要雞髀🍗所以加左8蚊,所以啖啖肉咁🤤 啲雞🐥既雞皮爽滑,有油香但唔油膩,雞味🐥香濃,惹味香口,肉質嫩滑juicy~
炸脆脆蝦膠豆卜

炸脆脆蝦膠豆卜🔥🦐 - $35 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
蝦膠🦐食唔少,第一次見好似fusion菜咁mix都卜,感覺好得意🤩 啲蝦膠🦐落足蝦肉去打,再用清新既豆卜包住一齊炸🔥,因為豆卜有比較多氣孔,出面口感輕盈酥脆,裡面爽口彈牙,感覺更加鮮甜多汁,再點埋酸酸地帶啲微辣🌶️既泰式醬汁,開胃得黎又可以提鮮~

凍檸檬可樂 🍋🥤- $26 (好味指數:😍😍😍😍)
凍檸樂🍋🥤係一個經典組合,清新又酸酸地既檸檬🍋配埋香甜有氣既可樂🥤令人覺得refreshing,感覺無咁甜~

凍龍鳳可樂 🍋🥤 - $26 (好味指數:😍😍😍😍)
龍鳳檸樂🍋🥤其實係將新鮮既檸檬🍋切片,然後加一粒小小既醃漬鹹檸檬🍋,鹹鹹酸酸咁好得意,呢個碰撞令人耳目一新,而且有氣既可樂🥤味道香甜,有有氣既刺激感,清新爽口refreshing~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍