2019-07-31 867 瀏覽
今日出旺角shopping,行了大半天, 買了一些運動服飾 ,收穫豐富。行到攰又係時候揾間舒服嘅餐廳醫醫肚, 眼前瓊華中心食肆多的是,就入去大堂look look有什麽好食,一看見到這間台式茶木餐廳,就决定食了。這間茶木都好大間, 座位又多,當中靠近窗邊的卡位又濶落,啱哂我邊食邊傾。餐牌款式其多, 圖片又精美吸引,好不容易才揸定主意點餐。Teawood三小碟, 溏心蛋、醉雞和台式豬血糕、台式烤夫, 特別的食。 最欣賞的醉雞,肉質嫩滑而酒味香醇,肶肉肉厚又入味。豬血糕和烤夫都好辣口,口感以烤夫為佳。而溏心蛋色香味美,也不錯。紅燒半筋半腩牛肚麵, 好香的一道湯麵。 當中主角牛筋牛腩超軟淋, 容易咬口, 香濃的牛腩味, 味道確實不錯。而非常入味的湯底, 配上闊條的面身,咬口爽彈,正。芝心雞翅, 賣相好吸引, 香氣撲鼻, 店員剛放下不久 ,我便忍不住馬上放入口,味道惹味。而雞翼皮特別香脆, 加上肉質入面配合了芝士和蘑菇,滋味滿足。海鹽珍珠奶蓋岩漿蛋糕, 茶木最近流行的主打甜品,因為有姜濤號召, 賣相又吸引, 蛋糕口感軟綿綿好有彈性,甜甜地又唔太膩,配上朱古力甜筒和大量杏仁片,好食。芒果沙冰,凍

餐牌款式其多, 圖片又精美吸引,好不容易才揸定主意點餐。

芒果沙冰,凍凉解渴怡神,飲落芒果香甜,好fresh。

而紫薯奶蓋, 味道幼滑香濃, 質感好creamy。

2019-07-29