2014-09-14 1477 瀏覽
上次去大阪買返黎的明太子百力支,真係好好食,對於明太子既味道的想念,見雜誌介紹呢間專食明太子,今晚就食呢間。三個人即日book了位。7點已到,地方不大,比較冷清,少人。侍應帶到了有寫我姓氏的一張枱。張紙寫了日文字,唔識睇,但最尾有寫多謝,感覺幾好。侍應有日本人同港人。1)牛油果吞拿魚刺身辣味沙律:混合了明太子加沙律醬,牛油果&吞拿魚,好味。但好細碟,真是想食多些,$94 實在貴左d。2)南蛮炸雞: 雖然炸雞未算好脆,但都唔會諗,特別在沙律醬,好似平時碎蛋三文治的碎蛋一樣,有碎蛋,第一次食到這樣配搭。3)明太子蛋卷:蛋好嫩滑,加上卷在中間的明太子一齊食,味道濃厚,明太子味道會多些。4)鱈卵碗 :有幾款選擇,我們揀了三文魚+油甘魚。見餐牌有教三種食法。一:直接食。二:隨意加調味料食。三:加上湯, 泡製成茶漬食。我哋三種食法都試過,都好食,特別是加了上湯的食法,好似去了日本。5)明太子御膳定食:主要食明太子,有一整條,因明太子本身是偏咸,餸飯一流,而且這個定食白飯任添,結果另外叫了兩碗白飯。其他有蒸蛋,湯,芝麻醬油甘魚,沙律。沙律真是非常好食,但食唔出是什麼。這間餐廳好有日本本土的感覺,人流

這間餐廳好有日本本土的感覺,人流不多,食物水準高,食得好開心。
牛油果吞拿魚刺身辣味沙律
精製南蛮炸雞~配碎雞蛋他他醬