2017-06-12 134 瀏覽
身為明太子粉絲,終於黎到呢間明太子專門店開餐喇!佢係香港開左一段時間,大部分菜式都加左明太子,真係完全滿足到我~就跟大家分享一下吧!前菜叫了用明太子醬汁醃製的三文魚鰭腩,一咬落去好juicy好多肉汁呀!魚脂的甜味同明太子的辣味非常配,雖然是魚脂部分,但不會很油膩,好味!明太子卷蛋入面有滿滿的明太子醬!一咬落去咸咸地但又有帶點鮮咪味,蛋煎得好軟熟又好滑~奶油明太子烏冬是第一眼見到個名就要叫,因為奶油同明太子實在係絕配呀!creamy的湯汁令人完全停不了地食,雖然是奶油但又不會太飽,成碗吃光光完全沒問題!明太子三食丼外表好美喔~店員建議先撈埋吃,之後加配料再撈埋吃,最後加上特製湯汁再吃一碗,三個食感不同,味道各有特色,我好喜歡加入紫蘇的味道喔~最後叫了甜品蕃薯,聽聞係日本有名酒店級甜點喔~真係好好味!creamy的質感好似芝士蛋糕,但食落是不會太甜的蕃薯蓉,份量不會太大,食完咸點refresh下個口真係剛剛好!呢支mentasco係明太子tabasco!真係辣得好正~咩都好想加😂

明太子醃三文魚鰭腩

明太子卷蛋