2017-09-20 124 瀏覽
話說表弟多謝我介紹份新工比佢 要請我食飯咁話,餐廳由佢發板,就揀左呢間鱈卵屋。本人絕對懷疑佢係假公濟私,搵我黎做藉口去試新野。鱈卵屋既位置都幾方便,地鐵站一出三分鐘就到,選址方面值得一讚,方便我呢d路痴覓食。由於我地book左位既關係,所以唔洗等位,侍應仲預留左靠窗位比我地,可以一覽銅鑼灣既夜景。餐具擺設都什具日式風味。打開menu既第一頁 就可以睇到鱈卵屋既簡介,唔好睇小每間餐廳背後既使命。估唔到可以用明太子烹調出咁多種類既食物,真係想今晚就黎個明太子全席,各黎一碟!先上既係號稱黎鱈卵屋必先黎一碟既極上明太子,我地就揀左雙拼 原味加燒明太子。原味明太子可以完完全全地食到明太子如海水般既鹹香味。但本人更鐘意燒明太子,外層燒到有小小脆,帶小小煙燻既感覺,味道微辣,整體味道層次更高。明太汁燒雞翼,用明太子調成既汁塗成雞翼再燒烤。雞翼開半,味道更入味,雞翼燒得呈金黃色, 難得地仲保留肉汁,唔會太乾身。食落同樣有小小辣,十分惹味。鬆軟明太子上灌湯蛋卷。初睇表面,以為係普通既玉子卷,點知夾起一睇,中間填滿明太子,可以一次過食到明太子微鹹既鮮味同蛋既甜香,果然係人氣no.1。筷子一夾 明太子多到滿

極上明太子

明太汁燒雞翼

鬆軟明太子上灌湯蛋卷

筷子一夾 明太子多到滿瀉。

最後點左呢款牡蠣明太子奶油鍋。明太子同牡蠣既爭鋒,配料有明太小、牡蠣、豆腐、金菇等菜類。湯底以奶油為主調,十分有連綿既奶油香。感覺上食完會有美顏既錯覺

牡蠣明太子奶油鍋

經過一輪明太子盛宴,估唔到明太子都可以有咁多變化,有特色之餘仲驚喜不斷
極上明太子
明太汁燒雞翼