2023-11-18 31 瀏覽
⛩上次同樹熊食完燒肉意猶未盡,對燒牛舌的滋味念念不忘,今日特登揀咗間牛舌專門店滿足下食慾。📌自從土瓜灣開咗地鐵之後,真係開多咗好多新嘅食肆,開拓咗土瓜灣呢個地方,連香港好少的牛舌專門店,呢度都開咗一間《Gyutan Toku牛舌專門店》。📌門面已經好日系風格,高高掛著兩個引有「定食」字樣的燈籠,門口仲掛著印有招牌logo的門簾,成件事咁日系,一睇就知係食日本嘢🇯🇵。📌店舖唔算好大,但係裝修好別緻,全部用上木枱木椅。📌Counter位擺滿一系列日式清酒🍾。📌仲有一大個月亮🌝高高掛在天花板上,成個環境感覺都好舒服好柔和。📌餐牌有各式各樣的牛舌定食🍱,除了汁燒牛舌, 仲有汁煮牛舌,全部定食包茶碗蒸、小鉢、漬物、味噌湯,價錢由$118-$178,唔食牛舌,都有其他豬、魚或雞定食,價錢由$88-$128,都相當合理,另外仲有啲日本炸物小食🍘、串燒🍢,居酒屋基本應有的食物都有齊。柚子梅酒,$58日本飲食文化係一坐低餐廳,就先點杯飲品除除塵解解渴。熊妹試下柚子梅酒,用上一個專盛酒的不倒翁玻璃酒杯呈上🍸,非常特別,係點轉都唔會倒瀉的,恕熊妹見識少,真係第一次見。柚子梅酒酸酸味味,易入口,所以蓋過酒精味

📌店舖唔算好大,但係裝修好別緻,全部用上木枱木椅。
📌Counter位擺滿一系列日式清酒🍾。
柚子梅酒,$58
日本飲食文化係一坐低餐廳,就先點杯飲品除除塵解解渴。

熊妹試下柚子梅酒,用上一個專盛酒的不倒翁玻璃酒杯呈上🍸,非常特別,係點轉都唔會倒瀉的,恕熊妹見識少,真係第一次見。柚子梅酒酸酸味味,易入口,所以蓋過酒精味,但其實酒精濃度都幾高,細嚐一口,柚子酒的味道都會停留口腔入面營繞著,呷多兩口就覺得有點飄飄然,哈哈。
燒鱈魚干
燒鱈魚干,$38
點完飲品,就食個餐前小食,脆脆地試下個燒鱈魚干。

一碟有八片,本身以為係燒魚肉質地🐠,原來係好似薯片咁薄咁脆,都幾重燒鱈魚味,薄薄一片好易食完一塊又一塊都唔覺,做餐前小食又唔會飽,幾唔錯的選擇。
極上牛舌定食
極上牛舌定食, $178
一心就係黎食牛舌,梗係揀款終極版喇。

極上牛舌定食1️⃣倍量,大概有6-7件,燒到幾乎9成熟,但牛舌👅都保持口感爽口有嚼勁,每件牛舌都細心地橫切幾下,令調味料可以容易滲透入面之餘,仲可以令內裡的心容易燒熟,入口時芬香撲鼻👃🏻,燒出牛味,好有咬口,所以話要食牛舌就要揀終極極上呢款。
紅酒汁煮牛舌定食
紅酒汁煮牛舌定食, $118
試左款燒牛舌,就試另一款汁煮牛舌喇。

嘩!呢款紅酒汁煮牛舌頗為驚人😱!驚喜度比起燒牛舌更大,紅酒汁煮牛舌的質感同燒牛舌竟然係兩回事,汁煮牛舌煮到牛舌肉好淋,食落口啖啖淋肉而唔係有咬口的口感,肉質嫩淋,仲浸滿紅酒汁🍷,呢款紅酒汁味道係帶點酸甜,唔係平時食的鹹味,類似日式醬汁Teriyaki的味道,味道濃郁,酸甜又開胃,好容易會再想食第二舊,撈日本飯🍚認真一流!兩款牛舌都做得咁出色
,果然,牛舌專門店出品的牛舌實屬品質保證✅。
茶蒸碗
定食餐入面除了主食牛舌、湯同飯,仲有另一個特色小食就係茶蒸碗。日式茶蒸碗係用上鰹魚高湯同蛋液🥚拌勻,再加入日本蟹柳🦀、日本魚蛋🍥、冬菇🍄等材料增加口感同味道,因為用上調味的高湯代替清水做成的茶蒸碗吃起來份外鮮甜,不需要格外調味,蒸蛋已經好嫩滑鮮味。食完定食仲有一碗小食,感覺好完🈵。
清酒煮蜆
清酒煮蜆, $78
食完定食仲未夠喉,叫多款清酒煮蜆。係大大隻卜卜蜆喎!多數街外食到的都係細蜆一兜,但呢度竟然用上大蜆。大蜆海鮮味重,食落多肉啲彈牙啲,完全無沙超乾淨,浸係清酒入面,連清酒湯飲埋,好濃郁清酒味🍶,真係好重酒味,食到最後都無話酒味揮發走而無味,堅係做得唔錯,雖然只係一份小食,但味道與賣相都不比主食遜色,
📌用好簡單的材料製成的一份定食,每樣食材入口都食得出廚師烹調的細膩👍🏻,呢份就係日本飲食文化的吸引之處,一間小小的店鋪都已經可以滲透出咁濃厚的文化風情,《Gyutan Toku牛舌專門店》係掂的!
📌乾杯🥂!
2023-11-06