2017-04-24 1167 瀏覽
放工時間,地鐵故障,九龍綫多人到不得知了,返屋企嘅時間亦都長了。約左我HONEY去食晚飯,由於唔知我幾點會返到,於是佢搵左個地方邊嘆啤酒邊等住我,佢揀左FISH & CHICK 邊嘆啤酒,邊望海景。到我黎到都8點,順便食埋個晚飯,我哋叫咗個二人套餐。 二人套餐都有幾款選擇架,我地揀左煙三文魚沙律配蜜糖刁草汁、是日餐湯、傳統英式炸魚配薯條、烤雞半隻配甜粟米、同埋凍檸茶。煙三文魚沙律配蜜糖刁草汁:菜新鮮嫩口,配上煙三文魚同酸尾尾嘅醬汁,清新開胃。是日餐湯:是日餐湯係粟米湯,此粟米湯並非一般我哋飲嘅罐頭粟米湯。粟米嘅甜味配上忌廉嘅滑溜,加埋有少少粟米嘅渣宰,有口感又唔覺得膩。傳統英式炸魚配薯條:有趣在於個炸魚表層好脆,內裡魚肉好腍,口感外脆內軟,不錯。喜愛食鬼佬薯條既我只感到脆口。燒春雞配粟米:半隻燒春雞,雞肉好滑,用香草醃製過,肉質滑而不"鞋",雞皮唔係乾爭爭果隻。粟米既牛油味好重,十分甜。凍檸茶:唔係我哋飲開茶餐廳既凍檸茶,係鬼佬紅茶加左類似蜜糖的糖槳,好好飲。
煙三文魚沙律配蜜糖刁草汁
是日餐湯-粟米湯