2023-06-25 550 瀏覽
好友去完台灣話俾手信,當然馬上出去。她揀了一間靚咖啡室,喺觀塘海濱公園附近,一見到嗰海就好舒服。餐廳門面有啲古典味,高貴典雅得來又唔俗氣。裡面歐陸式設計,有古典吊扇和不同款式的吊燈。地方唔算很大,但樓底幾高,感覺很舒適。星期日早上只有a la carta,有MG All Day Breakfast、Salad、Sandwich和Handmade Cakes。飲品就有Coffee、MG Signature、Hot Drink、Iced Drink、Cocktail、Liquor。我地點咗一份Slow Cook Chicken & Avocado Sourdough Toast ($98),相當大份。外皮香脆,包身軟熟的Sourdough上放咗清新的青瓜、蕃茄、沙律菜,還有香滑的牛油果和一片片嫩口的慢煮雞肉,配埋酸咪咪的千島醬,大啖大啖食,好滋味!另一份係Egg Benedict ($118),都係一樣咁豐富。鹹香嫩口的巴馬火腿同清新的沙律一齊食,味道就岩岩好,配搭一流! 一切開兩隻脹卜卜的水煮蛋,鮮黃色的蛋黃液不斷湧出,馬上用塊香脆的多士接住,塊多士充滿蛋香,好美味!女仔一定食甜品,仲要
Egg Benedict
女仔一定食甜品,仲要兩個女仔喎! Basque Burnt (Orange)Cheesecake with Movenpick ($68)擺得好有心思,靚! 芝士蛋糕非常香滑,仲有橙香味,食落無咁膩,仲配有冰凍香滑的雲尼拿Movenpick雪糕、甜美的焦糖脆脆和餅碎,真係唔單止賣相靚,味道都好正。
Mint Latte
Rose Latte
朋友要了杯Rose Latte ($42+$6) ,我就要杯Mint Latte ($42+$6),兩杯拉花都咁靚,好清楚。我杯入口微暖順滑,奶香中有咖啡香,亦有啲薄荷味,味道唔會太搶,好合我口味!
2023-06-25
Mint Latte