2019-05-14 204 瀏覽
適逢星期六放假,梗係要食好啲玩盡啲啦🙆‍♀️ 今次就帶男朋友黎左閨蜜👭極力推介嘅「大藏季節料理」食個靚LUNCH,儲定D ENERGY 先可以玩盡D 🤣.「大藏季節料理」位於銅鑼灣澳門逸園中心7樓~地理位置方便又就腳,係地鐵站D2出口,行3分鐘即可到達💕.餐廳以木系裝潢為主,簡約格調,好有日本和風感覺,如真係置身於日本餐廳無異。環境寧靜,寬敞座位,令人係放鬆心情之下可以好好享受美食👍.餐廳LUNCH款式多元化,共有18款定食,無論係烏冬,魚生飯,刺身壽司定係天婦羅,都一一能滿足。每款定食都包括左前菜,沙律,蒸蛋,主菜,味噌湯同飲品,非常豐富🥰.我地叫左兩份SET LUNCH。首先介紹咗前菜,沙律,蒸蛋同味噌湯先~⭐️漬物:腐皮卷入口彈牙,仲有少少蔥花作為口感嘅點綴添~.⭐️沙律:芝麻醬海帶沙律海帶口感柔韌爽滑,沾上濃郁芝麻醬香,小小嘅一道前菜,已經非常出色💕.⭐️茶碗蒸旦熱辣辣嘅茶碗蒸旦,入口柔軟滑溜,蛋香味濃郁,仲有鮮蝦,鳴門卷等增加口感😊.⭐️味增湯不同一般日式餐廳嘅味噌湯,材料極之豐富,如腐皮,嫩豆腐,京蔥,魚肉粒,海帶等等,就連唔鍾意飲味增湯嘅男朋友,都大力讚好🙈.其次就到主菜啦~⭐️主菜

前菜,沙律,蒸蛋

⭐️漬物:腐皮卷
入口彈牙,仲有少少蔥花作為口感嘅點綴添~
⭐️沙律:芝麻醬海帶沙律
⭐️茶碗蒸旦
茶碗蒸

⭐️味增湯
其次就到主菜啦~

⭐️主菜:大藏壽司便當 ($348)
便當包括左三款壽司,三碗刺身,卷物,魚生飯同天婦羅🍤而壽司刺身係由師父發板,神秘得黎又好期待🤣壽司便當以陶瓷抽屜形式上場,造型維妙維肖,令人眼前一亮😍
大藏壽司便當
第一層係刺身,有帶子,金目鯛等,款款都鮮甜可口😋
金目鯛
第二層係壽司同卷物特別係拖羅壽司,入口即融,鮮味十足。
第三層係魚生飯,有三文治籽,吞拿魚蓉同海膽。滿滿既三文魚籽,大大粒,咬落去在口中爆開,約手指般大既海膽帶入口即化,仲有軟香嘅吞拿魚蓉,真係新鮮又滋味😋

天婦羅即叫即炸,好酥脆,薄薄嘅炸衣包裹住茄子,香蝦等,輕輕一口,輕脆聲即響💕
天婦羅

⭐️主菜:吉列炸黑豚 ($168)

黑豚炸至黃金色,金香酥脆,外酥內嫩,肉質梅腍,啖啖肉腍甜香🥰 滴少少檸檬汁,更易入口,再沾沾旁邊嘅日式甜醬,味道更豐富😋
吉列炸黑豚

最後,當然吾好漏左飲品,可以揀橙汁或者咖啡~
橙汁。咖啡

P.S. 店員服務態度值得一讚,及時幫我地收拾碗碟,仲會抺好枱,乾乾淨淨咁享受下一個食品。

2019-05-11
大藏壽司便當