餐廳: 御鐵
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-11-02 82 瀏覽
又係銅鑼灣又係返工時間食晏今次有朋友介紹有一間新開嘅鐵板燒新開張期間做緊七五折優惠午市套餐都有仲話啲料好新鮮即刻book第二日你試一試午市套餐一共有四個選擇A - 有海鮮有肉B - 海鮮C - 升級海鮮升級肉D - 龍蝦餐二人份量因為朋友同我哋講個話鮑魚係喺個魚缸度即撈即燒,所以冇理由唔試啦,揀左C先講一講佢個沙律個沙律兜好大兜個兜放咗喺雪櫃度保持冷凍人客嚟到即刻見到廚師準備切沙律用料亦都好有心思有無花果啦有蕃茄仔啦有竹芋醬汁方面有三個選擇:- 蕃茄蒜汁- 柚子醋- 芥末醋我揀咗蕃茄汁都幾好食食緊沙律嘅時候已經見到廚師落咗條魚廚師將魚皮輕微煎一煎之後就起咗出嚟將魚油壓出然後放喺側邊吹乾令到入口嘅時候好似食炸魚皮咁加上靚靚嘅擺盤配合青檸泡沫同橙味嘅汁好靚好好味享受緊舊魚嘅時候師傅就將仲郁緊嘅鮑魚放落去煎鮑魚好大隻好新鮮仲郁吓郁吓上碟嘅時候侍應簡單介紹話廚師係煮緊嘅時候係冇加鹽所以可以先食鮑魚本身嘅味道旁邊仲有一啲海藻可以配合汁料一齊食鮑魚好嫩口, 而且本身嘅海水味已經好鮮火候掌控得啱啱好,好味之後你都肉嘅部份朋友叫咗豬扒煎完之後仲會有一個煙燻嘅動作廚師用咗荔枝木現場已經聞到好香但係略嫌煙
又係銅鑼灣

廚師係煮緊嘅時候係冇加鹽
所以可以先食鮑魚本身嘅味道
旁邊仲有一啲海藻
可以配合汁料一齊食
鮑魚好嫩口, 而且本身嘅海水味已經好鮮
火候掌控得啱啱好,好味

豬扒

食完晒鐵板燒嘅主菜
侍應首先會想一碗味增湯
冇乜特別所以冇影
之後廚師又開始整炒飯
海鮮炒飯首先佢會煮熟一啲蝦粒小帶子同硯肉,再加入日本蛋蘿蔔粒同飯,用適當嘅調味,最後加三文魚子,令到個鹹度啱啱好平衡
話飽話飽點知唔覺意食晒碗飯

飲品揀咗熱檸茶
熱檸茶嘅茶底係capsule 黎
第一次試,都幾得意

總括而言:
首先,點解我會話係有心呢
因為鐵板燒嘅廚師好多時會用牛油同醬油鹽同埋胡椒調味,而且係大手調味
但係呢度嘅廚師調味適中
會諗埋加上其他配料例如汁或者三文魚子之後, 會令到成件事唔同左
所以烹調嘅時候調味冇咁重手
食完成餐飯唔會覺得好油膩好辛苦

第二,侍應嘅服務都算好周到
不斷加茶,雖然呢樣嘢好似好基本
但係唔係每間餐廳都做到
只不過新開試業