Yadllie Plate 야들리애플래이트 (兆萬中心)

餐廳: Yadllie Plate 야들리애플래이트 (兆萬中心)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
1K
2017-09-29 647 瀏覽
由學生時期到初出黎工作,都仍然不時有身邊人會約黎呢度食放題,自從個人少食放題,兼且就算食,都通常去番大_屋品牌之後,都有一段時間冇黎過兆萬食野了。一直以為兆萬只有放題,都係朋友講我先知有間韓國野,最近狂睇《三時三餐》,每逢一播到EChef煮食,我都流哂口水,所以都瘋狂食韓國野。週二晚收工就同幾個朋黎左呢間Yadllie Plate,都係事後先知經op訂位,有唔少時段都有折扣,不過我地收工時間都享用唔到,冇乜所謂,但如果想食,不妨睇下有冇時段啱,然後先行預約,慳番唔少。餐廳位於11樓,店員見到我地後,都好快招待,餐廳裝潢簡單,座位唔算話好多,晚飯時間都接近爆滿,樓底頗高,而且冇好似大部分韓國餐廳咁,播到啲音樂好大聲,如果想同朋友傾下計,食雞飲啤酒,都係相當舒適。餐牌嘅選擇唔算好多,但想食嘅都有齊,哈哈。有多款口味嘅炸雞、部隊鍋、煎餅、蛋卷、排骨、蓋飯、拌麵、年糕、沙律、甜品、飲品等,定價同幾間比較出名嘅連鎖韓國菜差不多。海洋之盤 $178呢份有啤酒炸蝦配炸魚薯條,仲有洋蔥圈,薯條同洋蔥圈都係即時炸起,入口香脆,配上柚子醬、茄醬,都好好味。炸蝦、炸魚嘅粉漿唔厚,入口香脆之餘,蝦肉都好彈牙,

海洋之盤 $178
呢份有啤酒炸蝦配炸魚薯條,仲有洋蔥圈,薯條同洋蔥圈都係即時炸起,入口香脆,配上柚子醬、茄醬,都好好味。炸蝦、炸魚嘅粉漿唔厚,入口香脆之餘,蝦肉都好彈牙,但最滿意一定係炸魚,皮脆肉嫩,而且好滑。作為第一道上菜,初始印象可好呢

海洋之盤

炸雞方面分無骨雞($98)同原隻35天嫩雞兩款,後者可選炸雞/烤雞,而且可以「半/半」,適合幾個人又想試多幾款味道的話,彈性較高。口味方面有原味、蔥、蒜香、蜜味芝士粉、乳酪粉、醬油幾款,定價$148,半半口味加10蚊。而有骨炸雞、調味醬料更加係強調原隻由韓國入口,原汁原味。

蔥蔥蔥+黃金蒜香烤雞 $158

如果有烤雞揀我一定係揀烤的,一般黎講冇咁熱氣 (自我感覺良好),肉質又嫩啲。因為佢地用嘅係35日嫩雞,所以size比較細隻,春雞份量,兩個人要食哂應該冇難度,如果人多,一盤相信唔夠。除左雞仲附上少量薯條,我地有四個人,就剛好每種味道試到一件。
蔥烤雞味道清新唔油膩,外皮烤至金黃色,雞肉依然好嫩,雖然未至於滑溜,但絕對唔乾柴,質素唔錯

至於蒜香烤雞,更得我心,蒜香十足,相當入味,食完一件想食多件呢。

海鮮部隊鍋 $198
絕對明白好多人覺得出街食部隊鍋係好浪費的,不過我睇完三時三餐,好想食豆腐辣湯,但呢度未有供應,所以我點左味道類似嘅部隊鍋,滿足一下辣癮。而且實物都比想像中豐富,配料亦唔會覺得好hea,入面有蝦、青口、份量唔少嘅蜆肉、年糕、泡菜、煙肉、雞尾腸、通粉等,味道相當唔錯,我只係要求湯底夠辣就滿足了,而呢鍋亦都唔會太鹹。蝦肉爽口,蜆仔雖然比較細粒,但乾淨冇沙
而且飽滿本來仲想加錢點個辛辣麵,但見鍋底入面原來有通粉,就量力而為了。

醬油魚介湯鍋 $178
之前去過韓國,可能國為當時天氣凍,我好鐘意食當地嘅魚糕串,飲啖湯,成個人暖笠笠。喺香港點魚糕湯,確實冇咁好食。
湯底清清地,有啲似關東煮咁,我地之後再沾少少醬油食,就會好食啲,否則太淡,去到後期,我地將配料放埋入部隊鍋中。
魚糕、魚腐、仲有少量雜菌同埋粉絲,因為雪藏得比較硬,所以要淥淋都需時。

醬油魚介湯鍋

醬油魚介湯鍋

芝士蟹子蛋卷 $108
芝士蛋卷係另一樣韓國菜幾乎必定有的,雖然做法好似好簡單,但都唔係間間整得好食…
呢度嘅蛋卷都幾大份,裡面加有芝士同蟹籽,芝士未算做成拉絲,可能份量唔多,所以芝士味都未算濃烈;反而蟹籽有不少,口感豐富。
至於蛋卷嘅本身,就煎得唔算太香滑。

芝士蟹子蛋卷

紫菜蟹子手抓飯 $78
朋友係飯桶,冇飯落肚唔安樂,本來掙扎不如點蓋飯,但驚太飽,最終揀左手抓飯,四人分享剛好。
其實紫菜包飯真係幾好食,本身其鹽份,所以都冇需要其他調味,裡面仲有蟹籽,令成件事冇咁dry,自己喺屋企都可以咁食。
店員本來仲細心想幫我地做埋,不過我地婉拒左,自己親手做嘛,賣相可能冇咁靚,但幾好玩

紫菜蟹子手抓飯

紫菜蟹子手抓飯

芒果菠蘿 $98/1000ml

芒果菠蘿

夢中飛雪 $58(青檸薄荷梳打)

夢中飛雪

蔚藍飛雪 $58(藍莓乳酪沙冰)

蔚藍飛雪

餐廳仲好貼心,呢個卡位有提供USB叉電位置、手套、紙巾。

餐牌:

2017-09-26