2021-03-21 70 瀏覽
自從限聚令放寬之後就立刻約朋友晚飯,由於很想食日本料理,所以選擇咗呢間「東京街日式料理」,價錢相宜,咁就試吓啦。門面好有日式氣氛呢!入去裡面環境舒服,不過枱與枱之間會有窄嘅感覺,但放心,有透明膠板隔開既,坐位寬闊,坐得舒服。刺身:海膽池魚甜蝦帶子油甘魚吞拿魚三文魚三文魚腩上枱時嚇了一跳,用左隻船黎裝飾,好靚啊~魚生非常新鮮,食落唔會覺得有雪左果種硬既感覺,又冇雪味。海膽唔腥,我沾漿放在紫菜上食,好好味,紫菜係脆架。三文魚腩超厚,勁抵食呀~甜蝦~好甜😌帶子好爽口壽司:希靈魚壽司北寄貝壽司大赤蝦壽司花之戀壽司火炙芝士蟹棒壽司黑椒三文魚醬油漬壽司蒲燒鰻魚壽司壽司既飯係暖的,但飯量比一般壽司店小一點,可能是因為北寄貝太大件影響視覺吧。每一件壽司都好好食啊😋蟹子沙律蟹子及沙律醬勁多,青瓜絲切得很幼,撈勻食,食晒,停唔到😄芝士年糕一上碟就立刻食,癈事凍左唔好食,熱辣辣的,食一啖芝士都流出來了,正!😋麵豉湯用新鮮豆腐,好滑,湯的味道適中,飲完唔會覺得咸同口乾。後記:我見其他食客普遍都是會點魚生食,所以這裡的魚生大家值得一試。👍🏻本人就覺得好好食😋

海膽
池魚
甜蝦
帶子
油甘魚
吞拿魚
三文魚
三文魚腩

海膽唔腥,我沾漿放在紫菜上食,好好味,紫菜係脆架。
三文魚腩超厚,勁抵食呀~
甜蝦~好甜😌

火炙芝士蟹棒壽司
黑椒三文魚醬油漬壽司
蒲燒鰻魚壽司

蟹子沙律
蟹子及沙律醬勁多,青瓜絲切得很幼,撈勻食,食晒,停唔到😄

麵豉湯
用新鮮豆腐,好滑,湯的味道適中,飲完唔會覺得咸同口乾。

2021-03-20