明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (香港康得思酒店)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-08-13 1827 瀏覽
今日訂左位,滿心期待諗住試下米芝蓮餐廳,見佢有幾道菜都係米芝蓮得獎,所以對佢都好大期望💖 今晚叫左4道菜,真係有「驚」又有「喜」。服務態度仲要好差,叫點菜(佢企定定係到,望一望你,但唔理你),最後第2個人黎。問佢有無甜品menu,佢好似好驚訝,話係第2本到(咁係第2本咪黎拎睇下囉?)之後又話無,就走左,成個過程唔知佢講乜🤯總之無啦啦又比本menu我地🤯 refill水亦係叫人先會做,叫賣單,果個人唔知係咩態度🤣定佢有語言障礙?🤣勁慢咁講野,都唔知咩態度1)龍皇披金甲 呢個拎左銀獎,上到枱賣相又幾靚,真係好期待首先食左蝦尾先! 嘩!蝦肉超級霉,平價超市是但一包蝦仁都仲好食過佢!而且咁高級既中菜廳竟然唔挑蝦腸?定係蝦腸都係賣點之一(下圖)?!🤯 之後試中間果舊,佢係用左龍躉肉釀蝦膠,再「炸」。炸野,竟然會係凍冰冰,淋曬?!😰都唔知擺左幾耐,我真係勁失望......第1道菜,拎埋獎竟然係咁;而佢下面既薯蓉都係凍到好似雪櫃拎出黎咁,成碟野最好食係伴碟既蔥😓真係好失望2)酥炸釀鮮蟹蓋 有左第1道超失望既菜,之後

今晚叫左4道菜,真係有「驚」又有「喜」。

1)龍皇披金甲

龍皇披金甲

呢個拎左銀獎,上到枱賣相又幾靚,真係好期待
首先食左蝦尾先!

嘩!

龍皇披金甲

2)酥炸釀鮮蟹蓋

酥炸釀鮮蟹蓋
酥炸釀鮮蟹蓋

有左第1道超失望既菜,之後我都好驚🥶無錯!呢道菜同樣都係凍,都係我懷疑唔知擺左幾耐!😓整體調味太多洋蔥,味道完全遮蓋蟹肉,食緊洋蔥多啲咁,一啲鮮味都無😓都係好失望

3)明閣炸子雞

明閣炸子雞

之後我諗住應該接下黎都中曬伏,點知呢個雞就真係幾好,皮係脆,雞係暖,但無咩雞味,要點調味料食。但我覺得起碼應該係整完先上枱,相比之下,呢道已經叫好食(但我諗同街邊燒味檔差唔多)

4)鍋燒蔥香鵝肝M9和牛炒飯

鍋燒蔥香鵝肝M9和牛炒飯

全晚最開心同最好食係呢鍋飯,佢係4人份量,但menu無寫明,所以我地預算唔到。

佢成碗飯熱辣辣
勁香鵝肝同牛肉味
仲有少少飯焦,脆脆地咁,成碗飯好好食!推介呢個!!

5)前菜

前菜

呢3碗係前菜,果碗甜腰仁勁好食!勁脆!

💕總結:我唔知呢晚廚房係咪出左咩事,定本身質素係咁,價錢對唔住個品質,所以勁失望
如果下次黎叫個炒飯、炸子雞、一碟菜,就算

推薦指數:🌕🌕🌑🌑🌑

2021-08-06