葵涌從來都唔係主要嘅遊客區,但位於葵芳嘅葵涌廣場卻有最地道最本土嘅美食,作為本地人,唔知你哋又多唔多去葵涌廣場掃街搵食呢?葵涌廣場除咗掃街小店之外,場內亦有多間車仔麵選擇,而孖寶車仔麵就係我哋嘅最愛。魚肉春卷、豬紅、牛腩幼麵配秘製汁食車仔麵嘅靈魂一定係醬汁,而大部份車仔麵嘅醬汁都係辣、辣、辣!如果唔食得辣,醬汁通常都與你無關,不過孖寶車仔麵就特別為唔食得辣嘅人調配秘製汁,增加湯底嘅香濃度,非常惹味!另外,魚肉春卷真係一定要叫,非常彈牙,超好味!豬皮、牛柏葉、咖喱魷魚米粉配孖寶辣汁免費嘅醬汁除咗秘製汁,仲有腩汁,如果想食辣,孖寶辣汁同咖喱汁則要另外收費。鍾意食辣嘅朋友真係唔可以錯過孖寶辣汁,視乎自己嘅能力揀選大辣或小辣。其實我覺得小辣真係唔夠勁,鍾意食辣就記住唔嗌大辣。孖寶辣汁夠香又夠辣,極具層次。至於枱面上仲有孖寶車仔麵自家出品嘅菜甫同辣菜甫,辣菜甫非常爽口,可以增加整碗車仔麵嘅口感同層次之餘,仲要係免費架!最後,值得一讚嘅係豬皮,勁乾淨白滑,而且索晒醬汁,真係唔錯。

魚肉春卷、豬紅、牛腩幼麵配秘製汁

豬皮、牛柏葉、咖喱魷魚米粉配孖寶辣汁
2024-04-24