每次行經油麻地站通往信和嘅通道時,我都好想食「am.pm」。不過一個人食又好似太多,好彩今日同行友人都有興趣,咁簡直係一拍即合啦👏。雖然小店作為香港賣梳乎厘班戟嘅始祖,但佢嘅甜品其實仲有雪糕同牛角包窩夫等🥐。由於天氣實在太熱了☀️,所以我哋今次唔止係食班戟。提拉米蘇疏乎厘($50/2件),🥞之前食過其他口味,今次就嗌咗我最愛嘅提拉米蘇味,佢個造型維肖維妙👍。由於即叫即整,所以疏乎厘班戟熱辣辣登場,兼且空氣感十足,成盒拎上手時見佢不斷搖晃動L🤣。班戟本身唔會太甜,濕潤度好高。至於提拉米蘇方面,咖啡味好夠☕️,亦充滿奶油香,但始終係以醬嘅方式淋上班戟面,就唔太能夠將甜品嘅整個形態還原出嚟。所以我覺得佢係有提拉米蘇嘅精髓,但用「咖啡味」形容比較適合🈴️。不過整體都算唔錯。日本雞蛋焦糖布丁3.6牛乳雪糕($28),🍦夏日炎炎食雪糕特別爽,因為有回復生命值嘅感覺。軟雪糕口感超軟滑,每啖都食到好濃牛奶味🥛。底層係焦糖布丁🍮,雖然有啲啲甜,但好重雞蛋香,而且份量唔多、啱啱好,所以食起上嚟都唔會膩。我相信如果小店齋出焦糖布丁應該都會大賣!百年之蜜蘋果飲($38),猶豫咗陣飲沙冰定蘋果蜜好,但見佢貼哂海報介紹
提拉米蘇疏乎厘
提拉米蘇疏乎厘
日本雞蛋焦糖布丁3.6牛乳雪糕
百年之蜜蘋果飲
百年之蜜蘋果飲($38),猶豫咗陣飲沙冰定蘋果蜜好,但見佢貼哂海報介紹,好似好正咁,就比佢吸引咗😻。飲品賣相好靚,除咗有漸變色之外,最頂頂仲加咗綿花糖。佢由五種青森蘋果原汁混合調製,我就當然飲唔出咁多款啦,但就覺得比平日飲開嘅濃郁🍎。佢都係偏甜少少,不過起碼免卻咗蘋果嘅酸,係獨有嘅好飲味道🤤。
題外話,等嘅期間可以隔住玻璃睇店員整班戟,過程都幾得意😝。
總括嚟講,🚌黃巴士甜品小店多年嚟能夠保持一貫水準,非常難得,所以亦解釋到點解佢夜晚長期排滿人。價錢方面,我認為都算大眾化,堂食甜品或者班戟隨時收貴你兩三倍,但質素亦唔見得特別好。如果未食過嘅話,不妨可以一試哦😎。
2021-05-13
10 分鐘 (外賣自取)
日本雞蛋焦糖布丁3.6牛乳雪糕