2019-11-23 45 瀏覽
今日同朋友經過太子一帶,行行吓街,見有啲肚餓,就入咗依間幾有格調嘅餐廳。我同朋友首先叫咗兩杯啤酒。餐廳嘅happy hour去到9:00,我同朋友喺九點前叫咗兩杯啤酒,一杯係Edelweiss,另一杯係Paulaner。 Edelweiss係來自奧地利嘅白啤酒,苦澀比較少味道清爽。Paulaner味道就會比較濃,果味較重。食物方面,我哋叫咗一個香烤美國傳統豬肋排,一個龍蝦汁蝦肉意大利飯,一個黑森林pizza,仲有一個經典英式炸魚薯條。香烤美國傳統豬肋排整得好出色,豬肉冧得黎又有咬口,燒烤醬既甜味亦都唔會蓋過豬肉既肉味。底下嘅薯條亦都炸得十分好吃,脆得黎唔會太乾身,熱辣辣。龍蝦汁蝦肉意大利飯亦都唔錯,龍蝦汁都幾香濃。另外蝦肉爽口彈牙,唔會霉。飯既處理更是出色,保持到飯既硬度,亦都將龍蝦汁嘅精華吸收在內,每一啖都係一個享受。黑森林pizza 亦都比到驚喜我,pizza餅底香脆,面頭舖滿厚厚嘅芝士,極度邪惡。再配上香噴噴嘅黑松露菌醬同埋烤蒜,完全增加左味道上嘅層次。我個人就好鍾意面頭嘅火箭菜同埋脆火腿,為Pizza帶黎不一樣既口感。最後炸魚薯條係我朋友最鍾意嘅菜式,而餐廳亦都處理得不俗。炸魚

香烤美國傳統無骨豬肋排

龍蝦汁蝦肉意大利飯

黑森林Pizza

最後炸魚薯條係我朋友最鍾意嘅菜式,而餐廳亦都處理得不俗。炸魚好香脆,魚肉嫩滑,調味亦都適度好處,唔會太咸,再點上他他醬,完全地呈現經典英式嘅滋味。朋友話食落有返佢去外國讀書時嘅味道。
經典英式炸魚薯條

總括而言,Chapter 3唔單止環境有氣氛,嘢食份量都好大份,而且味道不俗,餐廳侍應嘅服務亦都好周到,今次我同朋友都得到好好嘅體驗!
香烤美國傳統無骨豬肋排
龍蝦汁蝦肉意大利飯