The Market

2022-07-03 1481 瀏覽
這是榴槤飄香星馬泰下午茶,價錢唔平但我覺得係值回票價嘅一餐。想逐層分享俾大家 佢先嚟每人一個椰子榴槤燉湯 燉湯一定唔係味精湯 食到有榴蓮茸 紅棗 椰子塊 望到都覺得係滋補系列 不過唔係好有榴槤味 純粹就係一碗滋補靚湯而已 我見佢去到尾聲都有擺咗十零盅俾人任拎 應該係剩咗唔好浪費吧 飲完湯 我就拎咗雪糕 要介紹返 佢有兩款榴槤雪糕選擇 一款係人手「畢」俾你附搭新鮮榴槤茸嘅自家制混合 一款係你自己喺軟雪糕機擠出嚟 前者好味到震 超級濃郁嘅榴槤味 係嗅覺同味蕾都享受到嘅膨湃感 好味到震 我一個都食咗六杯 每杯一球咁嘅份量啦 就係咁都已經抵返哂 至於後者 除非你個人好鍾意冰感 好似雪芭嗰啲口感 否則就會覺得前者同後者係差天共地 因為冰感蓋過了榴槤感 味蕾享受唔到濃郁嘅榴槤味。仲有一個主打雪糕 係Godiva 嘅黑或白雪糕 都係任你拎 係喺軟雪糕機度擠出嚟 你平時出去一杯都五十蚊 你食兩杯都賺返一百啦 到正餐啦 佢上完個湯就會派個下午茶架俾大家 樣貌精緻 味道整體都好逐樣嚟 先係頂層嘅加勒比海野生龍蝦尾 好正 超級新鮮同彈牙 我嫌唔夠喉因為唔係好大隻 一個女仔細拳頭咁 隔離就係麥皮軟殼蝦 係連蝦

因為唔係好大隻 一個女仔細拳頭咁 隔離就係麥皮軟殼蝦 係連蝦殼都可以咀嚼後吞落肚 依個都好出色 蝦係入味嘅 表皮脆卜卜 蝦肉同樣新鮮彈牙 不過又係嫌佢太細啦

嚟到第二層 係泰式香辣熟蝦杯 味係好清新不過唔食辣嘅朋友要小心 因為佢嘅辣道都好重手 我平時食開譚仔大辣都覺得有啲辣 同枱唔食辣嘅朋友話要噴火即刻要食返雪糕中和返 沙律菜同假都係新鮮無得彈

至於個泰式蟹肉魚餅配三文魚子 個魚餅食到係有魚味 係平時泰式拼盤嘅魚餅味 多咗啲三文魚子叫珍貴點吧 其實喱個嘅蟹肉味唔係好出 唔算好特別

不過要我數 我最不喜歡嗰個用葉包住嘅炭燒馬來西亞烏達魚肉啦 因為隻味同賣相實在不太討好 顏色係橙色 我咬落去只覺得有啲辣同泰式香草味 魚肉唔係彈牙係滑身咁嘅質感 可能係我唔鍾意喱個味道同質感啦

到底層嘅甜品層 其實佢只有兩款甜品 一款係榴槤班蘭蝶豆花糯米飯 個樣靚到好夢幻 因為取蝶豆花嘅顏色整到一個四方體 咬入有榴槤茸 榴槤同糯米飯根本係天生一對啦 榴槤又香 茸亦夠多 唔會覺得只剩返糯米飯孤人獨憔悴
至於個榴槤椰子蝶豆花西米杯 依個就味道較清淡 佢哋都夾嘅 不過就係嫌佢唔夠濃烈呀

最後俾三舊真榴槤大家 點分 有朱古力牌係貓山王 有金萡係紅蝦 咩都無係黃金榴槤 相信佢都係即開即上枱 味道係點 大家會有唔同感覺吧 我自己個人最喜歡反而係黃金榴槤 因為比較似我鍾意喺街市超市食開嘅金枕頭同大釘嘅味 紅蝦反而我覺得係最無味 貓山王 鍾意嘅人應該鍾意佢有噚酒香氣吧

總括而言 我絕對推介大家去試下依個下午茶 只要你食到幾杯雪糕 已經覺得好抵
況且其他食品亦都係中上等級的美食。
椰子榴槤燉湯
D197&D24榴槤混合雪糕