同朋友喺佐敦見面,見到呢一間點心舖食評幾好就去試一試,我地1點半左右到,剛好食飯時間裏面已經滿咗,前面大約有兩組人,好好彩唔使排太耐,10分鐘左右就有位啦🤩.入面嘅環境比較迫,同隔籬枱好近。枱上面會有一啲透明膠嘅擋板等大家安心啲,但望到板上面有好多食物嘅汁跡,令我對佢地衛生清潔印象唔太好🫣。.金沙脆皮銀蘿腸 $28開頭睇到相會以為係炸兩黎,但原來係腸粉皮包住白蘿蔔絲春卷。黎到重係熱辣辣,裏面嘅春卷皮冇俾腸粉嘅蒸氣整到淋咗,依然脆卜卜,內涵好足料有滿滿嘅白蘿蔔餡,味道清甜。三重口感意外地夾,下次嚟都會再叫。原隻蝦燒賣(2粒) $15燒賣好大粒,上面有原隻飽滿嘅蝦🍤,賣相比平時嘅酒樓燒賣已經吸引得多。🦐蝦爽口唔霉,🐖豬肉唔會彈牙唔硬。最好既係有分兩粒同埋四粒選擇,兩個人嚟食剛剛好。燒汁釀虎皮椒 $24虎皮椒煎得啱啱好,有少少焦香味好食。不過唔太食得辣嘅朋友要留意,有機會抽中好辣既😂上海小籠包$24 小籠包好扁外貌已經唔係好吸引😅 外皮質感唔會太厚,內陷肉味唔錯,但接近冇湯汁,唔推介。卡通流心芋蓉包 $22芋蓉包好cute, 外貌100分,芋蓉味好香,不過唔覺有流心效果🤔小失望。鮮蝦腐皮卷🦐
金沙脆皮銀蘿腸 $28

上海小籠包

卡通流心芋蓉包 $22
卡通流心芋蓉包

鮮蝦腐皮卷🦐 $28
外層腐皮炸到好酥脆,入面蝦肉飽滿彈牙,正。
鮮蝦腐皮卷

懷舊鵪鶉蛋燒賣🥚$26
好味道同口感正常不過不失,不過依一樣舊式嘅點心喺茶樓買少見少,嚟到不妨要一個試吓。
懷舊鵪鶉蛋燒賣

—————————
💬食物款式選擇比普遍嘅茶樓多,同埋幾欣賞佢有一啲懷舊款式之除又有新派嘅,容易迎合唔同人嘅口味,大部份嘅食物都唔錯。不過唔知係咪期間限定,嗰日Menu無糯米控我🧏🏻‍♀️期待已久嘅懷舊嘅糯米包,有啲失望。另外整潔度上都有好大嘅進步空間。
📍點心到 (佐敦)
佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖

金沙脆皮銀蘿腸