2017-04-07 3341 瀏覽
有朋自遠方來,說很懷念上海菜的朋友,唔知道平時係唔係食得太多西餐!!! 大學時期曾經說過以後黎香港定會帶佢一嘗香港美食,雖然我對中菜唔係好有研究,不過朋友其實要求不高,靜靜坐下食個飯能夠一起聊聊過去既少女往事已經好滿足 因為她係香港住港島區,所以我便選擇了上環既望月軒, 朋友好喜歡這裡,環境很好,食品種類又有好多 毛血旺$268 毛血旺即就是鴨血,相信鴨血大家都食得多,特別係台灣,鴨血就非常出名。不過今次黎個四川味道, 除左豬紅, 原來仲有腸仔、竹荀、菇類等等 豬紅好爽滑,入口除左無血嘅腥味,仲有帶點麻辣,並非普通麻辣,食落條脷真係麻架!吸收左辣油既腸仔呀同菇類相當入味,朋友第一次就食覺得好好味 四川回鍋肉 $138聽到個名都已經流晒口水,回鍋肉半肥瘦,食落口一D都無油膩嘅感覺,肉汁慢慢浸入口腔,非常惹味,白飯都送左2碗,特別開胃,又唔會好辣 朋友話離開香港之前都再食多一次,睇黎佢真係好鐘意,哈哈 不過講真心話,真係好味既,服務又唔差,讚!!

毛血旺$268

毛血旺