要數全香港裝修最靚既越南餐廳,非Lúa莫屬!令我諗起以前去過會安旅行,古鎮上掛滿燈籠🏮 黎呢度感覺瞬間穿越到越南~ 餐廳一樓露台位掛滿燈籠,成為炙手可熱既打卡位,難怪咁高人氣!雖然呢度好岩打卡,但係食物同樣出色,呢餐有驚喜呀😍餐廳有多款越南特色小食同經典菜式,有即叫即製粉包﹑自家製扎肉﹑雪糕,連檬粉同河粉都係自家製作,每日用磨米鮮製,出品講究又用心👍🏻 飲品都有多款選擇~ 經Openrice訂枱仲有手工啤酒買一送一添,約埋朋友黎啤一啤就最岩喇🍻♢ 🍢街頭小食滋味拼盤 $208拼盤非常豐富:豬肉春卷、秘製柑桔汁雞翼、自家製甘蔗蝦、甘蔗豬串、魚扎肉﹑迷你春卷,每樣都係越南特色小食,正中我心💓 兩款春卷都炸得好酥脆,餡料豐富。魚扎肉有齊3口味都幾特別,黑椒味道濃郁,好惹味!最鍾意甘蔗蝦,蝦肉爽口彈牙,燒得香脆,配上酸甜梅醬更加香口!♢ 🐓黃薑雞胸茴香葉撈檬 $119呢碗有多件滑嫩雞胸肉同檬粉,份量十足!檬粉係餐廳每日鮮製,入口軟滑有彈性,同坊間食到既口感有分別~ 平時多數都係用魚露撈檬,今次用黃薑醬又幾特別,令檬粉質地更濕潤,加上薄荷葉既獨特香氣,整體幾有驚喜!♢ 🐖即叫即蒸手工粉包 $11

♢ 🍢街頭小食滋味拼盤 $208

♢ 🐓黃薑雞胸茴香葉撈檬 $119
黃薑雞胸茴香葉撈檬
黃薑雞胸茴香葉撈檬

♢ 🐖即叫即蒸手工粉包 $118
不可錯過既招牌菜🌟 份量有6件,粉皮整到好薄,入口滑溜,入面包左豬肉碎﹑木耳等,同中式既腸粉有幾分相似~ 粉包上灑滿蒜片,再配上泰式魚露,口感豐富。另外仲有3款自家製扎肉伴碟,同樣出色!分別有純豬肉丸﹑傳統豬扎肉﹑焦葉豬耳扎肉﹑炸豬扎肉,啖啖肉香。
即叫即蒸手工粉包
即叫即蒸手工粉包

♢ 🍺越式x西式 Pale Ale 手工啤酒 $72
Made in Vietnam既啤酒,用左蜜糖﹑青檸整成,順滑甘甜,完全唔會苦,好易入口。

• 街頭小食滋味拼盤
  • 即叫即蒸手工粉包