2022-08-05 116 瀏覽
放工好想食甜食寵下自己,early dinner之後就衝去the one食埋日式甜品先返屋企!Gram呢間分店以白、綠色同木系裝修為主,其中一枱仲有一棵樹係中間,整體感覺行自然風,幾舒服!Gram喺日本係超多分店嘅人氣pancake專門店,大排長龍都係為咗個限量梳乎厘班戟,厚厚疊成三層,睇到都覺得治愈。不過今次錯過時間無得食,一於就試其他款,叫咗一冷一熱甜班戟。石板街班戟($118)gram用料上乘,用咗日本直送custard cream,伴碟有自家製杏仁糖、車厘子、同棉花糖,呢款甜品好有層次,三塊薄朱古力pancake之間夾咗兩款不同嘅餡料,上層係較香甜whipped cream,下層係味道較濃嘅綿密custard,連埋朱古力粉同片一齊食,好幸福!雜果朱古力班戟($108)豐富水果,包括士多啤梨、藍莓、橙同奇異果,表面淋上朱古力醬、雲呢拿味既anglaise sauce、糖粉。薄班戟食落係好香濃蛋味同牛油味,加埋新鮮生果,感覺完全唔膩!果然係所有材料都來自日本,質素好有保證!香港店仲有多款限定鹹pancake,我自己就對日本和牛漢堡班戟好感興趣😆下次黎再試!

石板街班戟

雜果朱古力班戟