永年係我每次去元朗都會買外賣嘅車仔麵舖~佢哋嘅辣汁真係世一,每次都係外賣兩份豬腸、豬紅、魷魚加奶茶紅豆冰!而家終於等到新城市有永年啦!永年係pet friendly 餐廳,下次一定要帶埋我兩隻法國老虎仔過嚟先❤️奶茶紅豆冰+抹茶紅豆冰唔係好甜,有奶茶香味同埋抹茶嘅苦澀味!見到永年新開咗鐵板餐牌,有鐵板一人套餐梗係要試一個美國安格斯封門柳(~10oz)啦!跟餐會配沙律或者餐湯、炸麵同埋一款醬汁,醬汁有三款:包括永年,招牌辣椒汁,黑椒汁或者洋蔥汁店員先用兩個洋蔥圈墊住封門柳,防止煎燶洋蔥圈🧅加埋黑椒汁,透過鐵板剩餘嘅熱力煎熟,所以都好好味封門柳嘅肉質鮮嫩,店員將火候tune得啱啱好,一切開個橫切面,入邊全部都係粉紅色作為avocado lover,牛油果薯仔蝦沙律🥗係一個好開胃嘅前菜,有熟蝦,橙色同埋紅色嘅車厘茄以及牛油果加埋薯仔沙律,份量都幾足個人覺得橙色嘅車厘茄比起紅色仲甜👍車仔麵小食:豬三寶有 豬腸、豬紅、豬皮,唔係好多餐廳有好食嘅豬腸,清洗同埋烹調都好花功夫!而豬腸就係呢度嘅招牌,好有細個去廟街食街邊檔嘅感覺我同老公叫咗永年大碗麵+男神麵~豬腸加埋永年嘅秘製小辣辣汁湯底,又有豬腸嘅油
永年係我每次去元朗都會買外賣嘅車仔麵舖~

而家終於等到新城市有永年啦!

見到永年新開咗鐵板餐牌,有鐵板一人套餐
梗係要試一個美國安格斯封門柳(~10oz)啦!

店員先用兩個洋蔥圈墊住封門柳,防止煎燶
洋蔥圈🧅加埋黑椒汁,透過鐵板剩餘嘅熱力煎熟,所以都好好味

加埋薯仔沙律,份量都幾足
個人覺得橙色嘅車厘茄比起紅色仲甜👍

我同老公叫咗永年大碗麵+男神麵~豬腸加埋永年嘅秘製小辣辣汁湯底,又有豬腸嘅油脂香氣,又有車仔麵嘅辣味特色

永年大碗麵包括豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸

男神麵包括牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸、牛腩、蘿蔔

車仔麵配搭油面就最適合了!
特別欣賞佢哋嘅水魷,咬落爽脆~豬紅加埋湯底真係好吸引!
有時喺屋企食麵都好想加佢哋嘅湯底醬,佢哋嘅咖喱醬係city’super都有得賣,但係經常都斷晒貨🤭
  • 美國安格斯封門柳
  • 永年大碗麵