Amina Modern European

Amina Modern European 前排去慶祝生日,搵到呢間位於係尖沙咀既法國私房菜Fine Dining餐廳,餐廳位於廣東道,位置十分方便入到餐廳,已經被華麗嘅裝潢吸引,餐廳位置唔多,私隱度好高,咁啱當日除咗我哋,就係另一台客人餐前小食方面,有自家製薯片,配以龍蝦肉及三文魚子黑醋,口感清新。另外係吞拿魚芥末馬卡龍,吞拿魚蓉配以黑魚子酸忌廉汁調味,更突顯吞拿魚的鮮味,馬卡龍就略嫌比較硬同埋腍咗。夏季松露係由甘筍造成一個盤嘅菜式,貝爾西班牙白毛豬火腿、松露、香橙、薑味啫喱,整個菜式十分有創意。餐包方面有芝士薄脆髮包同香草包,餐包都係熱辣辣即刻焗好,配以杏桃牛油同蕃茄味牛油,特別得來幾有心思。然後就係香濃牛肝菌忌廉湯配羊肚菌清湯,呢道菜主要有兩種湯,可以一次過品嚐兩種唔同菌味嘅煮法。再嚟係一道鵝肝凍,面層係啫喱,配以香濃幼滑鵝肝凍,再以竹炭脆片作點綴,配上沙律和乾冰散發的煙霧,整個擺盤精緻進入主菜菜式前,店員貼心地送上熱情果雪葩,想我們清一清味蕾再品嚐,雪葩清清甜甜,味道確實幾清新主菜來了,有牛油浸波士頓龍蝦帶子配魚子醬及芥末籽忌廉薯仔和香煎雞胸雞脾肉,兩款主菜都好啱我哋口味,對於
Amina Modern European

主菜來了,有牛油浸波士頓龍蝦帶子配魚子醬及芥末籽忌廉薯仔和香煎雞胸雞脾肉,兩款主菜都好啱我哋口味,對於鍾意食海鮮嘅話,帶子龍蝦嘅煮法帶出海鮮嘅鮮味,配以小龍蝦湯泡沫,更有提升鮮味嘅效果。

最後係三款擺盤好美麗嘅甜品,芒果雪糕朱古力球配朱古力醬,雲呢拿雪糕配芝士再加開心果碎,同埋菠蘿味凍棉花糖,最特色係自製菠蘿味棉花糖,真係第一次食凍嘅棉花糖

全晚餐廳服務都好好,每一道菜店員都會細心講解,有機會一定會再嚟食!
2024-04-24
  • 熱情果雪葩