餐廳: 鐵板燒海賀
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2K
2011-09-16 64 瀏覽
19 樓海境真係好正,全落地玻璃,最衰鐵板燒枱大多遠離窗邊,只有一張係對正既,如果坐壽司吧就完全睇唔到海境添 ~ 服務都屬中上級,熱情有禮、面帶笑容,比人種舒服感覺 ~ 菜式創新特別,亦好吸引,出品質數 good ﹗18:00 既餐廳好寧靜好舒服,可以好安心地欣賞 19 樓美麗既黃昏同海境 ﹗本想坐鐵板燒既 window seat,但只得一張,又已被食客 book 左喇。月圓之夜,唯一一張對海鐵板燒枱比人 book 左,仲係只得兩個人,咁都得架咩?兩個人可以霸成張十人枱?牆上裝飾都好特別,入場飾櫃內放既係新鮮和牛同蔬菜。係鐵板燒枱既右手面係放滿不同日本清酒既酒櫃。客人一坐低,由立即預備好調味料喇,芝麻醬同蒜味豉油配肉類,淡豉油配海鮮類,日式鐵板燒都大同小異。飲返杯熱騰騰既綠茶,休息左一陣,就預備 order 開餐喇 ﹗研究完個 menu,發現價錢較一般既高昂,最平一套個人餐每位要 HKD1600,下次先試喇。最後決定 order 二人餐啦,每位都約 HKD1000。醬油茄子,先黎個前菜開一開胃,淡淡既醬油味已完全滲入軟棉棉既茄子之中,簡單、清淡既冷盤清一清味蕾,感覺好奉 ﹗燒鱈魚配牛油

燒鱈魚配牛油香草汁。伴菜茄子、車厘茄、脆肉瓜、香草牛油汁加埋橄欖油,全部撈埋,十足一個暖沙律,新鮮、多汁、爽口、棉滑、醒神開胃混於一身,美味 ﹗鱈魚外脆內嫰,外層煎到金黃香口、內裡則保持嫰滑多肉汁,good ﹗

活波士頓龍蝦,仲識郁同札札跳架 ﹗一般應該先展示比食客見到係活既先會開始烹調,但今次依位女師父忘記左喇。烹調過程中不外乎拆肉炒球、攞蝦膏做汁。大多日式鐵板燒都會再灒酒搶一搶火,助助慶,讓大家精神吓,又可以讓龍蝦肉更爽更香,但原來此店一向唔咁做架呢。

波士頓龍蝦球配蝦膏龍蝦汁,個醬真係好鮮好正好美味,一滴不漏放晒入 ﹗龍蝦球爽口鮮味,炒得香口非常,而且仲保存到淡淡海水味道,全晚最好食既一道菜,好好好食 ﹗

日式香煎鵝肝配鮮菠蘿,好特別既配搭,可減去油膩感。鵝肝未算非常肥美,加醬油同吃,還可以啦。因為鵝肝較油膩,所以大多會配生果或帶酸既醬汁將其油膩感降低。

冷冬瓜沙律,配菜有生蔥段、火箭菜、生京蔥、木魚碎,奇怪地我今次完全無反胃既感覺,居然可以將我由細到大都食唔到既生蔥生京蔥全部食晒落肚 ﹗係咪種唔同呢?冬瓜用日本醬油煨得入味,口感軟腍腍,好熟識既味道,好清涼 ﹗好好食 ﹗

美國牛柳,我當然要最嫰既 3 成熟,朋友仔要食 5 成。肉質入口非常嫰滑,肉汁豐富。係淡口啲囉,仲唔夠熱,有部份仍然係凍架,似乎依位女師父有啲牛準喎,我都知 3 成係好難做。牛味好淡,要加點醬油添味,都算合格啦。伴菜既露荀爽口清甜、冬菇肥美充滿水份、蕃薯粉口帶甜,good good good ﹗全部清晒,好味。

麵豉湯,熱騰騰,我最愛飲湯 ﹗好快又到美聲喇,係時候清一清口腔,飲淡熱湯,添點醃咸左既白蘿蔔、青瓜同牛蒡,好舒服,好優悠既感覺。

蛋炒飯,只加左少量青椒粒同洋蔥粒,無其他材料喇。姐姐見我話唔夠飽,尊登免費送我地每人一隻荷包蛋,咁我唔客氣喇,多謝。個炒飯無咩味道,總之早前食多幾道菜啦。蛋炒飯,無味道,就算加豉油都無補於事 ﹗

柚子雪巴,酸酸地帶甘味,我鍾意 ﹗最啱唔愛甜既我,甘甘甜甜真係幾好味。食左咁多油膩食物,清清腸胃最好。

醬油茄子
冷冬瓜沙律
美國牛柳
麵豉湯
柚子雪巴
  • 活波士頓龍蝦、冷冬瓜沙律