2022-10-13 548 瀏覽
先前同大家介紹過元朗新開嘅打冷💁🏻‍♀️潮東閣🥢🍻潮汕菜式全部adore🫶🏻之後都再訪咗好幾次,試試佢啲海鮮🤤🦀🦐🦑🐙🐚準備咗成個collection同大家分享呀📝飲食記錄:薑蔥炒蟹食材新鮮無已經得輸💯聽講老細每日親自去海鮮檔揀選新鮮海鮮入貨👍🏻碟薑蔥炒蟹好夠鑊氣,連啲蔥同埋薑都好入味🍚隻肉蟹更加唔洗講,啖啖肉,亦被薑蔥爆到好香,食到吮哂手指🤘🏻🫦辣酒煮花螺由於唔係食得好辣,辣酒煮花螺我哋request咗bb辣🌶花螺好入味,入口帶酒香,後勁微微帶麻辣,要佐啤酒🍻(後面枝紅酒配其他餸🤣)螺肉都幾大,肉質厚實富彈性,無沙👍🏻椒鹽瀨尿蝦今次嗌咗前手臂咁長嘅瀨尿蝦(長到可以一開三),要提早向餐廳預訂🥢瀨尿蝦肉質鮮甜🤤啖啖瀨尿蝦肉好滋味,食到吮哂手指🤘🏻🫦清蒸瀨尿蝦即使無提早預訂瀨尿蝦,都仲係可以食到新鮮嘅瀨尿蝦嘅😋今次就嚟到聽職員推介,清蒸seafood of that day嘅瀨尿蝦,雖然瀨尿蝦size無上次食嘅咁大條,但都係好新鮮呀~簡單清蒸已經特顯到肉質係幾咁鮮甜🤤潮式凍蟹餐廳選用嚟自汕尾嘅紅蟹製作潮式凍蟹,非常用心👍🏻紅蟹肉質清甜,凍食口感清爽,而且無腥味🫶🏻後記:今次用膳其實係9月頭嘅

飲食記錄:

後記:
今次用膳其實係9月頭嘅事(出post遲緩),凍蟹無咩膏,唔知凍啲食會唔會多啲膏呢🤤歡迎分享

潮式冰鎮墨魚片

墨魚片質感柔韌有彈性🤍厚度適中,味道鮮甜😋唔點wasabi豉油都好味

醬油韮菜花炒鮮魷

Hidden gem 💎 每次嚟都會嗌小炒皇(好味程度可以參考返之前寫落嘅食評📑),今次嚟到見廚師推介有醬油韮菜花炒鮮魷,似主打魷魚,一定要試試佢🫶🏻

醬油韮菜花炒鮮魷💁🏻‍♀️顧名思義,材料主要得韮花菜及鮮魷啦😊雖然材料無小炒皇咁豐富,但係鮮魷切得大塊好多呀😍咬落柔韌有勁又juicy🤤香口又清脆嘅韮菜花,豐富咗清雅嘅鮮魷嘅味道,雙碧輝映🫶🏻🍚🥢🍺🍷

鹽焗花螺

幾啱鍾意食淡味嘅我🌊🐚螺肉都幾大隻(凸哂出殼😻),q彈好咬口,鹽焗但唔會好咸(除非你沾到鹽🤪)餐廳附上甜醬及辣醬沾螺肉食,我覺得螺肉都夠鮮甜,唔點醬好味啲

滷水鵝拼盤

之前都介紹過就啦~不過補返少少介紹,可以揀鵝肉(有骨)/鵝片(無骨),點拼都得💁🏻‍♀️ bf同朋友話佢哋啲鵝腸好食,我唔食內臟無試過🙈不過都想推介吓佢哋嘅腩肉片🤤肥瘦分明及滷得入味🤤

後記:
唔食內臟嘅我係會食花膠及魚鰾嘅🤪呢度有薑葱爆魚標,食過幾次😋但無影相😂爆得好入味,同埋一啲都唔腥🫶🏻嚟到未賣哂可以試試💁🏻‍♀️今回海鮮記就告一段落啦💁🏻‍♀️