2015-08-13 986 瀏覽
原本約咗契妹收工去中環蘭桂坊和安里口一間「I」字頭o既店舖度濕平,諗住買完佢份生日禮物後可以順道喺附近happy hour。點知去到先發現商店早已變成火熊熊o既串燒店「Grill」 。小肥早到,喺等緊契妹嗰幾個字內,留意到食店雖然只提供外賣,但人流不斷,除咗有國籍不同o既外地遊客之外,仲有穿著西裝o既上班一族、滿身大汗o既勞動者、放緊暑假o既學生哥,客路都好廣。既然天意要我地遇上「Grill」,大家個肚又開始打鼓,所以不加思索,就決定留喺度食新鮮熱辣o既泰式串燒 。「Grill」將舖位改裝成大型o既開放式燒烤廚房,喺廚窗擺放出每日烤煮o既串燒,方便食客可先睇實物 ,然後再落單。食店售賣處頂部有兩個螢光幕餐牌,左邊列出酒品,而右邊則列出串燒款式。落單流程好似喺老麥咁,客人可同步查看單據,核對內容後先俾錢,非常簡易。據店長所講,估計下星期開始更可用八達通付款 ,喺老蘭開舖果然係食腦呀!店員清一色全女班,非常整潔,無論係喺廚房工作o既燒烤姐姐、收銀姐姐、定係穿著白裙o既靚女姐姐,佢地都不停打掃、四周抹淨污垢,感覺超級衛生 。收銀姐姐外表雖然比較豪邁,但落單時仍不忘推介主打牛仔骨串,
,然後再落單。
,喺老蘭開舖果然係食腦呀!
。收銀姐姐外表雖然比較豪邁,但落單時仍不忘推介主打牛仔骨串,態度誠懇。
Somersby Apple Cider($25/樽):等廚房預備串燒時,歡樂時光當然係要嘆番杯先啦
!小肥揀o既蘋果酒清香冰凍又解渴,大熱天時真係涼透心!
Somersby Apple Cider
熱辣辣o既燒物十分鐘後陸續送上,身穿圍裙o既長髮姐姐送上串燒時,仲叮囑細佬要小心睇熱,溫婉體貼
。串燒用黑色o既紙袋承載,雖然未必係最環保,但起碼汁液唔會周圍滴,食客又唔會食得好狼狽,不失為一個好方法。
豬頸肉($20/串):豬頸肉雖則比較大塊,但燒煮時間掌握得好好,外皮香脆,肉質爽口。小弟愚見,如果串物中每件豬頸肉可以切返細塊少少,相信會較易入口。
豬頸肉
白豬肉腸($25/串):又粗又長o既豬肉腸份量十足,薄薄o既皮層包住厚實o既豬肉餡,爽厚實在,大肥爸爸肯定like爆
白豬肉腸
雞皮($25/串):契妹話齋,雞皮一啲都唔肥,食落香脆惹味,完全唔覺膩,必吃及encore之選!
雞皮
牛仔骨($40/串):個人其實好怕食骨麻煩,故從未諗過要食牛仔骨串燒,不過見收銀姐姐極力推薦,所以就叫咗黎試。意外地,軟腍多汁o既牛仔骨一啲都唔韌,而且不費吹灰之力,好容易就咬開,真係要送佢一隻大
牛仔骨
緣份令XO仔同契妹巧遇喺中環蘭桂坊開業只有兩個月o既「Grill」,見識到全女班將一家外賣泰式串燒店如何打理得頭頭是道,咁多油煙o既食肆都可以做到如此衛生,實在令人配服
。香口惹味o既串燒屬送酒佳品,相信週末喺老蘭應該會好受歡迎,當中雞皮、白豬肉腸同牛仔骨都係唔可以錯過o既款式,十幾二十蚊條絕對抵食!
2015-08-12
10 分鐘 (外賣自取)
Somersby Apple Cider
豬頸肉