如果要講香港預約困難嘅餐廳,Chaat都必定入選!訂咗幾個月,終於有機會去試吓!既然難得去到,當然係每款食物都心思思想試吓,選擇Tasting Menu ($998/ppl)就啱晒😊🔸Papadam - 免費嘅餐前小食估唔到呢塊薄薄脆片都幾辣,胡椒味極濃。朋友唔太食得辣,食一啖即刻要飲水。我鍾意食辣,覺得沾上酸甜汁其實幾開胃。🔸Raj Kachori - 印度當地受歡迎嘅冷盤小食賣相精緻,色彩繽紛。炸得酥脆嘅外殼,盛滿薯仔、豆類、酸辣醬嘅餡料,淋上乳酪,層次極之豐富!🔸Baked Samosa - Chaat 嘅signature dish 🤩Samosa係咖喱角嘅意思,亦係印度常見嘅街頭小食。廚師將咖喱角幻化成雪糕筒形狀,入面填滿用香料烹製過嘅大樹菠蘿肉,唔講真係以為食緊手撕豬肉,口感幾可亂真!係我嘅favorite dish! 🔸Tandoori Wagyu Beef Cheek外表看似燒得比較乾,但係一切落去,肉質軟滑呈粉紅色。牛肉以克什米爾辣椒粉及肉桂粉醃過,味道獨特。如果沾上乳酪醬一齊食,creamy 又惹味。🔸Chicken Tikka Masala雞塊用香料同乳酪醃製,煮

🔸Papadam - 免費嘅餐前小食

🔸Raj Kachori - 印度當地受歡迎嘅冷盤小食

🔸Tandoori Wagyu Beef Cheek

🔸Chicken Tikka Masala
雞塊用香料同乳酪醃製,煮成濃香咖喱,少許辣,屬於溫和嘅咖喱,唔食得辣嘅朋友都食到。濃稠嘅咖喱汁用嚟沾Naan 食就最適合。

🔸Dal Narkel
用多種香料及豆類熬煮成嘅醬汁,通常印度人會喺特別嘅日子先會烹製。我覺得似gravy ,都可以沾Naan一齊食。

🔸Prawn Pulao - 印度鮮蝦仁炒飯
印度嘅香米同我哋食開嘅絲苗米好唔一樣,印度米比較長,而且乾身,唔會黏口。咀嚼嘅時候,陣陣香料嘅味道會緩緩滲出。蝦仁非常新鮮彈牙。

🔸Boondi Raita - 鷹嘴豆脆粒乳酪醬
廚師建議呢一款乳酪醬汁可以混合蝦仁炒飯一齊品嚐,可以提升風味。

🔸Khubani Ka Meetha - 婚禮上的甜品
杏脯乾切成絲,用糖、香料及果仁煮至果醬嘅濃稠度,配上香滑嘅椰子雪糕,甜蜜又美味。

🔸Seasonal Kulfi - 傳統印度雪糕
開心果雪糕,奶味重而且幼滑,伴以甜味米粉、開心果仁和杏仁一齊食,有趣又出奇地滋味。

🔸Coconut Lassi - 椰子奶昔 ($100)
椰子味香濃,飲得出係用新鮮椰漿🥥我本身好鍾意椰子,所以會俾100分!印度菜一般都比較辣,甜嘅飲品就最適合解辣。

飯後感:賣相及味道都令人有耳目一新嘅感覺。如果想試試印度菜,Chaat會係一個好選擇!
Papadam
Baked  Samosa