2020-11-19 1751 瀏覽
秋風起,食臘味。雖然作為年輕新一代,但對於呢個懷舊嘅傳統,係天氣開始涼涼地時不期然會想起。今次同男朋友去到筲箕灣煲仔飯名店 - 祥囍煲仔小廚試試佢。說來慚愧,作為一個東區人,呢間排隊旺店我竟然係出發前30分鐘先知道。地點極度不起眼。如果不幸地無訂位,就要係後巷度開餐,成件事其實幾有佬味,但如果有潔癖嘅朋友,就強烈唔建議你地去喇。臘味蝦乾煲仔飯 $92,價錢相當怡人,而且飯同配料基本係1:1嘅配搭,一打開蓋已經見到滿滿蝦乾、臘腸、潤腸同冬菇。除左煲仔飯之外,另一個必食就係椒鹽墨魚餅$98,呢個真係意外驚喜。墨魚餅做得非常厚身,咬落去完全係啖啖肉,仲會食到粒粒墨魚碎,非常彈牙。飲啖啤酒,再食一口墨魚餅,成件事好夾呢。唯一不足,面頭灑左d椒鹽,即使重口味如我,但依然鹹到我要撥開所有椒鹽粉先食得落口。啫啫生菜煲 $75 可以話係呢餐飯嘅敗筆。叫啫啫生菜煲而唔係蒜蓉炒生菜,就係想生得香口同乾身d,點知完全大失所望。敗筆有三。第一,生菜已經煮到極軟身,完全唔爽口;第二,煲底全部都係水,好唔乾身;第三,生菜煲竟然有椒鹽味道………….. 結論,下次只係叫煲仔飯同墨魚餅就足夠。

臘味蝦乾煲仔飯

椒鹽墨魚餅

結論,下次只係叫煲仔飯同墨魚餅就足夠。
2020-11-14
臘味蝦乾煲仔飯