同事話我知monthly special係tiramisu cup之後即刻去試,本身想買返屋企開心share,點知店員話cheese易溶要喺30分鐘內食,好彩店內有張長櫈畀人毒食。留意曲奇每日款式不同,monthly special 12:00後提供,去之前記得留意店家ig story。好欣賞小店有好多有創意嘅款式,甜度比C—— d——低得多,亦無咁黏口同膩,定價較高但大塊足料,值得一試!🍪Monthly Special: Tiramisu Cup ($55)比起曲奇口感更似撻,幾鍾意餅底除朱古力碎外加左榛子粒粒,有啲咬口,朱古力粉下係厚厚一層嘅mascarpone cream,軟滑奶香重,挖深啲係咖啡同酒味兼備嘅ladyfinger,質地夠濕潤,私心希望ladyfinger嘅比例多啲,想食要快啲去啦!🍪Portuguese Egg Tart Cookie ($50)葡撻曲奇係佢地嘅signature,曲奇鬆化煙韌,外層微脆,翻熱後朱古力粒半溶,加埋果仁好好食,餡料嘅質感比葡撻餡流質,香滑但偏甜,如果餡料部分多啲及蛋味濃啲就更好。🍪Matcha Macadamia ($50)食過幾間大

Portuguese Egg Tart Cookie

🍪Matcha Macadamia ($50)
食過幾間大牌嘅抹茶曲奇,呢間最啱我口味,抹茶加夏威夷果簡直絕配,抹茶味唔人工唔苦,帶白朱古力但甜度係可接受範圍,翻熱後流心效果更明顯,難怪係大熱款式。
Matcha Macadamia

🍪Peanut Butter Cream with Salted Caramel Peanuts Pookie ($55)
繼croffle後到pastry 同cookie合體, pookie口感似有餡嘅danish,切開會見到幾層酥皮,內有偏稠身嘅海鹽焦糖花生醬,焦糖味較為明顯。可惜佢有我最憎嘅肉桂味,帶有偏見無法評價。

🍪Key Lime Pie ($40)
相隔唔夠一星期又去過,買畀親戚時留左塊自肥,呢款係燕麥提子乾曲奇配青檸忌廉夾心,酸酸甜甜,可減輕少少油膩感。
Key Lime Pie
外賣自取