2018-04-04 242 瀏覽
作為一名打工仔,難得星期五下午可以放假,都想食番一餐好既,滿足一下自己個胃(然後腰圍繼續增長。。。。。。)。搜尋到公司附近有間新開既西餐,食西班牙菜,即刻拎手袋拿拿林出發!去到餐廳門口,見到餐廳情調有D浪漫,諗緊我一個女仔入去食,會唔會有D格格不入。。。。。。好彩,望多兩望,見到有一家大細食緊野(點解小朋友唔使返學既?!),又見到有一班朋友聚餐咁,我先覺得自己一個食無咁奇怪,睇黎呢間餐廳應該適合一家大細食,又適合朋友聚會咁,不過唔知適唔適合一個人去食呢。。。。。。不過,我係門口等左好耐都未見有職員出黎帶位安排入座(但係明明餐廳裡面仲有空位的。。。。。。),我都唔知應該繼續等落去定係自己行入去坐低好。終於等到有職員帶位入座,坐低即刻睇睇個午餐餐牌。我選擇左食一個簡單既海鮮橄欖油蒜蓉煮意粉,頭盤係沙律加南瓜湯,沙律裡面混合左幾種唔同種類既沙律菜(包括我最愛既火箭菜!),加埋適量既水果,酸酸地,幾開胃。南瓜湯都幾濃郁,份量適中,因為佢味道都幾濃厚,如果太大碗,反而會飲湯都飲飽左,一陣主菜都未食就已經無胃口。一份濃郁既湯,配一份清新帶有酸味既沙律,感覺都唔錯。我既主菜係海鮮橄欖油蒜蓉煮意粉。由

終於等到有職員帶位入座,坐低即刻睇睇個午餐餐牌。

一份濃郁既湯,配一份清新帶有酸味既沙律,感覺都唔錯。

我既主菜係海鮮橄欖油蒜蓉煮意粉。由於我病病地無咩胃口,仲特別要求左減少意粉既份量。全部既蜆都好新鮮,輕輕調味過之後,咬落去就有一陣天然既鹹味湧出黎,其實咁新鮮既蜆,只要廚師用適當既方法帶出佢既鮮味,已經好好味。意粉亦都軟硬適中,橄欖油唔會多到好似油浸沙甸魚咁。

轉個頭,見到一個著廚房制服既職員行去我張枱,我驚一驚,以為咩事,原來係大廚出黎問下我對食物有咩意見,好少見有餐廳咁有心。

不過,唯一美中不足既係,員工服務態度好似唔係咁理想,等帶位入座都等左一段時間,如果餐廳當時係滿座,咁我等下都無所謂,但係明明我去到嗰時都唔係繁忙時間,企正正係門口咁耐都無人理我,咁又真係有D說不過去。入左座寫單之後,全程都無員工走近過我張枱,仲黑曬我面扮見我唔到,其實,我只係想話。。。。。。你地唔記得放低瓶水俾我呀,我飲完檯面杯水之後仲係好口渴呀。

最後埋單睇一睇,都只係100幾蚊,就食到我肚滿腸肥lamlam脷

I’ll be back! 午餐既野食都已經好好味,下次我一定會再黎食晚餐 !

(點解一張相都無呢。。。。。。就係因為掛住食,連港女指定動作“相機先食”都唔記得左咯。。。。。。
2018-03-09