❀ Tokyolima 中環 ❀❗️特色日本秘魯crossover 餐廳vibe及服務皆一流❗️——————————————————今次@ Restaurant Week最後最後一間嚟到屬於 pirata 旗下嘅toykolima!係除咗pici之外,另一間佢哋旗下火紅嘅餐廳🔥主打日本秘魯fusion菜,即Nikkei菜,源於19世紀有大量日本人移民到秘魯,喺香港非常少見✨呢間餐廳嘅菜式比我嘅感覺偏向日式,再混入東南亞嘅風味,大致還好。最欣賞係佢哋嘅環境、服務,餐廳裝修充滿格調,有好多人都特意book枱慶祝生日,佢哋亦會一大班侍應一同唱生日歌,氣氛滿分💯!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity Restaurant Week Lunch $198 ♥ Starter ✦ T3 (3.7/5)原來係沙律😂主要都係常見嘅沙律,特別地配上一啲脆米、香脆蔬菜片,增添口感。另外亦有兩粒流心鵪鶉蛋、油浸蕃茄最出乎意料係嗰醬汁,用上nikkei dressing,甜甜鹹鹹,自己覺得稍為咸咗啲。.✦ Kimochi Fried Chicken (3.8/5)唔知點解要叫kimochi🤣覺得反而有啲似台式香
❀ Tokyolima 中環 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ Starter
✦ T3 (3.7/5)
另外亦有兩粒流心鵪鶉蛋、油浸蕃茄
T3

唔知點解要叫kimochi🤣覺得反而有啲似台式香香雞,無論係個炸粉定味道都非常類近。
炸得幾香,配上秘魯辣椒蛋黃醬,味道唔錯,微辣。
唯獨略嫌雞肉有少少乾,如果juicy啲就更好。
Kimochi  fried  chicken

✦ Maguro Nuevo (3.8/5)
其實係吞拿魚卷、配上牛油果同蛋黃醬。
記得食完之後侍應問我哋覺唔覺得特別,我哋當時無言以對,因為唔太覺🙈香港都有唔少卷物係會咁樣😂。不過佢嘅意思係同傳統日本壽司配上豉油比較,呢款會較為creamy,自己就覺得都好味,尤其嗰個紅菜頭蛋黃醬有少少特別嘅甜味,但就未算話好獨特。
Maguro Nuevo

♥ Main
✦ Chicken Tacu Tacu (4.4/5)
成餐最出色絕對係呢個!個飯係好似煲仔飯嗰種咁香,仲要有飯焦!另外加上一啲黑豆、腰豆、紅椒、黃椒,加埋佢嘅chimichurri醬,好食到不得了!
另外有半隻雞,包括雞胸同雞髀,啖啖肉,不過雞胸就略嫌有啲鞋,配上kimchi orange sauce,酸酸甜甜幾好味😋!
Chicken  tacu  tacu

✦ Salmon (4.3/5)
貌似普通嘅三文魚但係好好食!
煎得剛剛好,非常滑溜。
最出色亦都係個醬汁,今次係麵豉醬,甜甜鹹鹹同三文魚非常之夾!
Salmon

♥ Dessert
✦ Oye Papi (4.2/5)
其實係布朗尼加上朱古力慕絲同埋椰子雪糕,邪惡嘅配搭加埋一齊當然好味🤣!
Oye Papi

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 4.6/5
✨性價比: 4.4/5 (DiningCity restaurant week)
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
好鍾意呢間餐廳嘅環境同氣氛,一大班人係慶祝生日啱晒🎂食物方面,推薦tacu tacu,必定要試😆不過其他菜式就未算太有驚喜,不過不失,以今次呢個價錢來講收貨,不過見佢哋a la carte就冇咁抵,建議想食嘅可以啦等待下一次restaurant week!

Maguro Nuevo
Chicken  tacu  tacu