餐廳: 雅 ‧悠蔬食
資訊:

2019-01-29 80 瀏覽
突然心血來潮想食素, 上黎openrice見到呢間評分唔錯, 就決定黎試下。餐廳既設計顏色幾柔和舒服, 但樓底唔算高空間感唔太大, 不過座位都算舒服。我地叫左一個晚市套餐再散叫幾樣菜式。 套餐既前菜, 睇落顏色好靚, 幾開胃大大隻啡菇配芝士, 都幾好食, 但唔算好特別呢個睇落幾得意, 食落都唔錯, 但就有D難處理, 個口又唔夠大一啖放入去, 最後要拆件咁食呢個幾好食! 本身以為手卷個底係白飯, 原來入面係苜蓿芽, 配搭新穎又健康!而且口感幾好, 好爽口。但可能因為紫菜有兩層, 可能原意係想避免入面個層濕左會淋, 但太厚好硬, 用番一層或者仲好D。冬陰公飯好好食, 飯粒好香冬陰公味都好入味, 只感又岩岩好唔會太淋太硬。少少辣幾香口。呢個意粉我都幾鐘意, D汁好creamy好rich, 配搭得幾好。整體黎講質素唔錯, 本身都會擔心食齋會好寡但完全冇呢個問題。唯一係價錢都唔平, 間中食下都ok。

套餐前菜
套餐既前菜, 睇落顏色好靚, 幾開胃
黑松露香焗大啡菇
大大隻啡菇配芝士, 都幾好食, 但唔算好特別
手作小漢堡
芒果牛油果苜蓿芽手卷