想試咁耐,終於book到位食安平燒肉!好慶幸係聖誕前夕可以book到位🥰飲到去裝修好闊大舒服,一如以往咁同牛大人一樣咁多款式嘅飲品揀!仲有好多飲品都係屬於台灣獨有嘅添!我哋首先點左啲冬瓜茶飲,同埋一啲台灣小食滷水涼拌鴨舌、黃金鮮泡菜當前菜甘🥳鴨舌幾特別、唔會話太彈牙反而食落一絲絲咁,傾偈一流!泡菜係黃金色,唔係傳統嘅紅色不過同傳統嘅味道冇乜分別其實,開胃之選!用QR code落單,我哋落咗都幾多正餐食物😂揀咗最貴嘅和牛套餐可以試晒所有肉類同食物款式😁首先牛肉類有SRF極黑霜降黑牛肉眼、安格斯牛小排、澳洲M5和牛肩胛肉、護心肉、SRF極黑一口牛、原味上選牛腹肉、牛舌芯、嚴選牛舌、安平私房牛腹肉🙈我自己會推介牛小排、牛舌同澳洲M5和牛肩胛肉!牛小排幼嫩易咬口、兩種唔同切法既牛舌都爽口彈牙(個人較愛芯)、牛肉眼同肩胛肉有肉味唔太瘦唔太肥嘅脂肪分怖好適合燒嚟食👏🏻護心肉係醃過嘅,味道恰到好處同埋屬於冇得輸系列🙌🏻至於牛腹肉系列就因為我唔太鍾意切得太薄嘅牛肉去燒,因為我想食燒肉而唔係牛肉飯上面嗰啲牛肉😂所以如果鍾意簿切嘅朋友就比較啱食啦!除咗牛肉之外,仲有海鮮都十分推介!屏東燒魚腹、燒帆立貝、烤

蕎麥茶、冬瓜茶

牛舌

除咗牛肉之外,仲有海鮮都十分推介!屏東燒魚腹、燒帆立貝、烤中卷、麻辣一口扇貝、台灣鯛魚下巴、絲瓜燒蜆、澎湖花枝排、墨魚香腸、爽彈虎蝦🥰燒魚腹同鯛魚下巴好有驚喜!燒魚腹完全冇腥味👍🏻👍🏻👍🏻係食魚腩同魚鰓嘅混合體甘但都有少少魚肉添!實在驚訝佢會係任食度出現👀鯛魚下巴真係喜出望外!入口即溶唔誇張!係必點之一🤭腥味都一樣冇嘅!虎蝦好新鮮彈牙,蝦殼好瀟灑就可以被滅落嚟仲有浸浸燒完既蝦殼香味,真係任食餐廳入面難得享受到既新鮮👍🏻👍🏻👍🏻花枝排、墨魚香腸同安平炸蚵卷都屬於好厚實嗰種感覺嘅魚蛋類食物,當中花枝同墨魚味都食得出~幾特別,可以一試😉要提提就係麻辣一口扇貝係比較辣,如果唔係太食得辣嘅朋友就叫多杯嘢飲先好擺落口啦😂😂
絲瓜煮蜆、麻辣一口鮮貝、屏東燒魚腹

鯛魚下巴、烤中卷、燒帆立貝

屏東燒魚腹

鯛魚下巴

麻辣一口鮮貝

其他肉類方面,豬大腸醃得好好,連同佢斜切嘅處理方式令到佢唔會失去好有咬口既豬大腸感覺🥰
安平私房梅花豬其實係豬頸肉黎,爽口似叉燒配上燒烤嘅處理方式冇得輸🙌🏻
三杯雞雞肉好滑身多肉,適合一啲可能減肥中嘅朋友去食應該罪惡咁冇咁重😂
香辣腎片就唔使多講,鍾意食燒雞腎夠爽口、仲要辣辣地好野味會食不停🙈
(左至右 上至下) 雪花豬、三杯雞、護芯肉、辣雞腎

原住民鹽燒肉係我十分推薦嘅菜式之一!完全驚喜之外🤭黑胡椒粒配粗鹽嘅醃製令到佢成為依間餐廳嘅必點項目👍🏻👍🏻👍🏻encore左幾次我都🙈😂

如果唔想事先醃得太多味道嘅話,就可以揀相對較大塊嘅原味西班牙豬五花,簡單來講就似韓式燒五花肉咁樣可以包菜食!

第一次自己烤豬肉乾食,厚度合適,烤脆左既外面咬落去軟淋唔會太乾既豬肉乾真係值得試試!
烤豬肉乾

老虎雞翼有少少辣,但恰到好處!餐廳好細心咁將雞翼切開兩邊骨去醃製,令到雞翼可以容易燒啲同我地食落得心應手啲,特別而家疫情都唔需要用雙手就可以食到雞翼真係想得幾就到!唔使好高技巧就可以喺餐廳度食到隻雞翼好乾淨、唔洗浪費🙈😂😂
老虎雞翼

台式小枕頭可以當甜品咁樣食,擺落個烤爐度佢會慢慢將起,好似一個小枕頭咁,咬落去脆得黎帶有啲煙韌感,可以沾少少甜奶更加恰到好處(因為個饅頭本身係冇咩味嘅)~

即整飲品方面,我哋都點左百香果綠茶同檸檬阿里山紅茶🙈兩杯嘅生果含量都幾多但又不失茶味,味道同冰量都可以調教增加減少🥰絕對有誠意要試🙌🏻

除手機點餐外,都有出面嘅燒烤食物同飲料自助區攞其他食物,但係實在太多野食唔切🙈不過點都好,熟食區係必到訪嘅一環🤭因為自己可以整紫菜香蔥櫻花蝦飯😂跟住佢指示整就可以整到一碗美味嘅撈飯食!有幾好食就睇圖應該都感受到🥰🥰材料分量自己可以加多減少同埋係用珍珠米㗎🤭真係有幾飽都要試返碗!

食完中有Häagen-Dazs雪糕可以揀添🙈真係建議要空肚去啊🙈😂😂
2020-12-16
蕎麥茶、冬瓜茶