2023-09-06 798 瀏覽
好味指數😋😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗冇幾耐之前食過西班牙Tapas 食得好開心,好鍾意 Tapas 細細碟可以試好多款嘅感覺。今次同朋友食飯,我揀咗另一間西班牙餐廳試吓!餐廳有室內同室外空間,室外感覺好似 chill D,有風機,但依家天氣仲係有少少熱,都係坐室內😂Tapas 嘅選擇好多,飲品list 好長,迷惘緊飲咩好,問店員有咩推介,店員安排咗調酒師介紹,問我哋飲唔飲酒,酒精濃度高低,有咩喜好後,就tailor-made兩杯cocktail,special tailor cocktail $168 一杯,比起menu 嘅cocktail 只係多$10就有tailor-made,感覺好正~🍴Pandora's box顏色好靚,係漸變嘅顏色,上層係Tempranillo (紅酒),上網睇,原來呢款係西班牙國寶級嘅葡萄品種。下面係Gin + Campari + Chambor,另外再加蛋白同橙汁,呈現帶紅嘅橙色。第一啖飲落去係溫和嘅紅酒味,之後再飲,混合咗果香味,口感好滑,好飲!🍴Lady from Ulanara 調酒師話 Ulanara 係一個中國嘅姓氏,上網睇原來
好味指數😋😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

🍴Pandora's box

🍴Lady from Ulanara
調酒師話 Ulanara 係一個中國嘅姓氏,上網睇原來係滿州八大姓氏之一!呢款酒係 Gin + Branca Menta,另外仲有黃桃、蘋果汁同青瓜,杯酒係好清嘅金黃色,有種貴氣感,一飲落去,味道比較甜,非常易入口,好爽身嘅口感,呢款好好飲!開頭聽到Branca Menta 係一款甘草味嘅酒時,有少少擔心會唔鍾意個味,但原來佢嘅輕盈甘草味同杯酒係好夾!我覺得調酒師設計飲品好有心思,呢款酒嘅感覺好有貴氣皇族美女嘅外觀同味道~

凍Tapas:
🍴蕃茄鯷魚脆包($75)
有人好鍾意鯷魚,有人覺得好嗅唔鍾意,我唔記得自己有冇食過,就叫呢個試吓!我先試咗一啖鯷魚,鹹鹹香香味道都唔差,冇嗅到怪味,夾埋新鮮番茄莎莎同蛋黃醬,balance 到清新同濃味,加埋好香脆麵包嘅口感,好味!

蕃茄鯷魚脆包

🍴椰香帶子八爪魚刺身薄片($118)
之前見嘅八爪魚凍Tapas 好多時都係配番茄橄欖油,呢款比較特別,係帶子同八爪魚刺身,仲有椰子蓉,刺身上面有椰子肉粒,口感上豐富D,椰子味亦比較輕盈,唔會蓋過兩款刺身嘅鮮甜味~

椰香帶子八爪魚刺身薄片

🍴塞拉諾白毛豬火腿($108)
呢款係24個月嘅火腿,Jamón 係後腿,油香肉香比較均勻,24個月係中度風乾,薄薄一片唔會太乾仍然頗柔軟,鹹香味十足又唔會過鹹,送酒一流!

塞拉諾白毛豬火腿

熱Tapas:
🍴蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬($130)
本身對西班牙蛋餅已有既定嘅概念,諗緊加蠔仔好似有D 攪笑,但又令我非常好奇所以叫咗。外觀好似冇咩特別,但食落非常有驚喜!切開,入面有蛋醬流出嚟,跌咗大大隻非常飽滿嘅蠔出嚟,一啖咬落蛋餅,個口感好好,因為薯仔係一層層薄片,入面都有芫荽,但唔算好濃味,蛋汁加醬汁好creamy,真係驚喜又好味!最攪笑係,同行嘅朋友一D 都唔鍾意芫荽,雖然未至於完全放唔到入口,但會盡量避免,所以蛋餅上嘅芫荽由我攪掂!但係,佢竟然話入面嘅芫荽夾埋薯仔蛋餅同蠔係好好食,芫荽有佢嘅存在價值😂

蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬

🍴香脆甜椒煎蟹餅($128)
開頭見到3粒細細粒,感覺好似好貴咁,但切開之後見到一絲絲嘅蟹肉係勁多,即刻覺得冇揸流灘!蟹餅好香脆,個醬汁帶辣味,令個蟹餅味道更加惹味!

香脆甜椒煎蟹餅

🍴茴香茄醬煮藍青口($138)
青口份量都幾多又夠飽滿,茴香番茄醬好濃厚,我覺得有落 chorizo~

茴香茄醬煮藍青口

🍴炸布利芝士($88)
外面香脆,咬開時要小心,入面好熱,非常夠鹹香味呢~

炸布利芝士

Main:
🍴西班牙烤乳豬 1/4($398)
乳豬皮好脆,咬開時會聽到聲音,肉桂蘋果醬可以減輕豬嘅油膩感!

西班牙烤乳豬

Sweets:
🍴紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬($88)
油條外酥內軟,士多啤梨朱古力醬,我感覺係士多啤梨味比較重,類似2/3,酸甜味比較突出,朱古力嘅濃厚味係個 base,配埋有肉桂砂糖嘅油條好夾!

紅絲絨油條配士多啤梨朱古力醬

呢間餐廳將一D 比較傳統嘅西班牙食品,作fusion 變化成為餐廳獨有嘅菜式,係幾特別又出奇咁夾,環境舒服有情調,店員嘅服務一流又細心,係一間會回頭嘅餐廳!記得一定要訂位,因為平日夜晚室內係full house,室外都有7成嘅入座,walk-in 可能只有室外位呢~

☆My IG @tracyloveliving ☆

蕃茄鯷魚脆包