📌 Owens - 太子砵蘭街412號地舖🗓(20/12) 星期二 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:今日去開太子覓食,上網見到呢間主打波希米亞風格嘅餐廳,我又唔知咩係波希米亞風格,但見到門面/裝修都好靚,所以就去試下,順便見識見識。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:見到佢地有提供2人set menu可以揀,個價錢幾抵我又唔洗特登諗食咩,而且2人set已經包左有頭盆/2款主菜/甜品,仲要埋是日餐湯或沙律菜/飲品,所以就選擇左2人set,等我同大家講下味道先。餐湯 - 我地其中一個餐湯就選擇加錢升級左做法式蟹肉龍蝦湯,呢個湯有好濃郁龍蝦味,入口好滑溜,仲有食到一絲絲嘅蟹肉,加錢都覺得值得;另一個今日是日餐湯係西蘭花忌廉湯,係清新嘅西蘭花味道,入口好香西蘭花味,亦好滑身。頭盆 - 頭盆可以3選1,我就揀左巴馬火腿哈密瓜沙律,呢個沙律份量都唔細,而且d 巴馬火腿哈密瓜好好食,比起好多酒店buffet提供嘅仲要好食,沙律菜亦好新鮮,配埋意大利黑醋,感覺好清新開胃。主菜(主食) - 主食嘅主菜可以2選1,我就揀左龍蝦汁虎蝦意大利粉,呢個有兩隻大虎蝦,蝦味都鮮同彈牙,意大利粉粉好掛汁,因為佢個龍蝦汁
📌 Owens - 太子砵蘭街412號地舖
🗓(20/12) 星期二 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

主菜(主食) - 主食嘅主菜可以2選1,我就揀左龍蝦汁虎蝦意大利粉,呢個有兩隻大虎蝦,蝦味都鮮同彈牙,意大利粉粉好掛汁,因為佢個龍蝦汁做到好杰身,食落口都好香濃,同之前個蟹肉龍蝦湯好夾。

主菜(肉食) - 肉食嘅主菜可以3選1,我就揀左5成熟美國安格斯肉眼牛扒,呢個上枱感覺好簡潔,無太多花巧,牛扒size都好大,切開生熟程度都好理想,食落唔會韌亦好有肉味,配菜係一d新薯,比起一般用薯條無咁油膩,多左份清新消滯嘅感覺。

甜品 - 跟餐甜品就係牛角窩夫配雪榚,當然仲可以選擇加錢轉唔同嘅甜品,見到好多人都會轉食自家制蛋榚或者提拉米蘇,但因為我食完上面d野已經好飽,所以就無特別加錢轉。甜品係即時製作,所以需時,不過真係值得等待,因為個牛角窩夫真係好好食,我唔知應該形容佢係似牛角酥嘅窩夫定係似窩夫嘅牛角酥,總之佢就包括晒兩暫嘅優點,有好香嘅牛油味,又酥脆,又有窩夫嘅口感,認真一絕。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品有正常咖啡或茶,仲有香茅生薑蜜同柚子蜂蜜都係set包埋,如果想轉其他特式飲品就會有半價優惠,咖啡質素好唔錯,夠香濃,入口又清又滑,最重要係佢無我最唔鐘意個陣果酸味。

🍽環境:餐廳環境好靚,尤其是門口個3幅拱形大玻璃門/窗,室內裝修亦用上弓些拱形設計,配上純白牆身同木系傢俬,感覺好自然舒服,餐廳面積雖然唔算好大,但坐位都鬆動舒適,而且餐廳位置都好方便,就係正太子地鐵站旁,交通四通八達。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:員工服務好好,我由坐低到埋單都全場爆滿,但佢地仍然keep住好有禮貌嘅態度,亦會好詳細介紹/講解menu同菜式,落單後亦會同你覆返一次單以防落漏,提供服務同上菜/收碟速度都快。

💰💸價錢:呢個2人set包咁多野食,計埋加一都唔洗$450,有晒餐湯/餐飲/頭盆/2款主菜/甜品,呢個價錢真係算抵食。

🐲💬總結:我覺得呢度裝修風格好靚,職員態度又好有善,令人感覺好舒服,食物質素又好,又抵食,交通又方便,都好推薦比大家。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
法式蟹肉龍蝦湯/西蘭花忌廉湯