📌 Peko Peko Eatery (康怡廣場) - 太古康山道1-2號康怡廣場北座地下G7-G8號舖🗓(13/11) 星期日 ⏰ 晚上6點左右 🌐網址: https://s.openrice.com/QrbS0SgeB00~ueeoDBA 💈特式:今日去開太古康怡,見到呢間Peko Peko Eatery,我知佢另外有兩間分店分別係海之戀同勝利道,之前都有食過勝利道個間,上網睇返見到呢間原來只係開左1個月左右,既然咁啱經開,就梗係食下新舖啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:因為呢間係一間主打日西fusion嘅餐廳,所以我今日除左沙律/小食,都特登叫左一款偏日式同一款偏西式嘅主菜去試試,睇下佢點樣將兩樣野fusion埋一齊,而家等我同大家講下日西味道先。63c YUZU CAESAR ($78) - 呢個係溫泉蛋柚子凱撒醬沙律,呢個沙律嘅菜好新鮮,口味亦好清新,隻溫泉蛋仲有好濃郁嘅蛋香,用西式嘅凱撒沙律配日式嘅溫泉蛋,果然係日西fusion。蟹肉牛油果船($98) - 我本身對牛油果並無十分喜好,但呢個小食令我對牛油果改觀了,佢做得真係好好食,個牛油果好新鮮,之後係上面加
🗓(13/11) 星期日 ⏰ 晚上6點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

蟹肉牛油果船($98) - 我本身對牛油果並無十分喜好,但呢個小食令我對牛油果改觀了,佢做得真係好好食,個牛油果好新鮮,之後係上面加左大量蟹肉,仲有蟹子擺係面,旁邊仲有一些杏仁片同藜麥粒,又一次表現到佢地嘅日西fusion。

香蒜和牛粒炒飯($158) - 日系主菜就揀左和牛粒炒飯,佢個和牛粒真係好好食,好香牛味同油香十足,我食過咁多嘅和牛炒飯,呢個都入到我頭3甲,不過呢個和牛炒飯入面嘅西式元素就比較少,只有炒飯入面加左菇菌同面頭有加番紅花。

香草芝士焗鮟鱇魚柳($188) - 西系主菜就叫左鮟鱇魚柳,上台見到擺盤都相對西式,但估唔到個醬汁竟然係配以日式偏甜嘅咖哩汁,個鮟鱇魚柳亦都處理得宜,好嫩滑,整體性亦都好夾。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品方面叫左1杯Peko Signature系列嘅Double Chocolate,朱古力味好濃,又唔甜,仲有好香嘅可可香味。

🍽環境:餐廳環境方面我真係覺得係5星級的好,仲有一排特式嘅卡位,裝修得好靚,有細節得嚟又簡潔又舒適,地方又好乾淨,就連光線/溫度都處理得好好。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:員工服務態度好好,說話好溫柔,比人彬彬有禮嘅感覺,又會介紹返店內一些特式產品,整體令人感覺好輕鬆舒服,而且上菜/收野/加水嘅速度都好快。

💰💸價錢:係咁舒服嘅環境食餐飯,叫左2個main course,沙律同小食各1及1杯飲品,埋單大約$600,綜合各方面嚟講都屬於合理。

🐲💬總結:呢間餐廳嘅食物/環境/服務都相當唔錯,加上佢新開,亦有好多影相嘅靚位,例如佢d特式卡位,大家經開都可以嚟試下,影下靚相。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
63c YUZU CAESAR