Zenon Café

餐廳: Zenon Café
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2015-07-06 655 瀏覽
每逢假期,最鐘意係中上環一帶尋找Café跟朋友Hae一個下午,行經威靈頓街,被一個帶有小小deconstruction玩味既招牌吸引住,於是便入去試試。甫入Cafe,就見到一個懷舊Salon既椅子,原來這間Cafe既2樓係髮型屋,所以Cafe裝修都充滿著懷舊Salon味道,牆上掛有精緻掛畫再配上磚頭既牆紙,好有歐洲Cafe感覺。我選了All Day Breakfast和熱Mocha,All Day Breakfast材料豐富,包括香腸、黑松露炒蛋,火雞排,煙肉,火箭菜沙律及水果Waffle,材料比其它Cafe特別,沒有出面一般平價即食茄汁豆。沙律酸酸甜甜好開胃,香腸及煙肉都煎得好香脆,令人最回味既就是黑松露炒蛋及火雞排,炒蛋炒到半濕狀態,好細滑令黑松露既香味發揮得淋灕盡至,而火雞排肉質超嫩滑,Waffle外層好香脆,裡面亦好足料好香雞蛋味,再配上自家制既果醬和新鮮水果,一D都唔膩!相信老闆係選擇食物既質素及來源花了不小心思。這個Breakfast有甜品-水果waffle,老闆設計得好有心思,通常食完主餐,女仔通常都會叫甜品,但叫一Set甜品又貴又大份,而依家All day breakf
All day breakfast
這個Breakfast有甜品-水果waffle,老闆設計得好有心思,通常食完主餐,女仔通常都會叫甜品,但叫一Set甜品又貴又大份,而依家All day breakfast加入waffle就好perfect,滿足晒女仔貪心既胃口!
熱Mocha單是好靚既拉花已叫人謀殺不小菲林,入口溫度剛好,奶打得好細滑,有微微咖啡香,由奶帶出朱古力味道,咖啡既苦味和朱古力既甜味做得好平衡,杯邊亦清楚見到一層好厚既咖啡油,相信老闆好重視咖啡豆既調配,果然是精品咖啡!這杯Mocha令我彷彿回到意大利旅行時!
Mocha
整體食物質素頗高,完全感受到老闆對食物和咖啡好高要求,好用心去製作食物,係依家既香港好難得,因為大眾都係講求快和高生產,所謂既Fast food。
這個下午好像離開了香港,置身係歐洲小Cafe,完全沉醉在咖啡香和美味當中!
All day breakfast
Mocha