近排越黎越多餐廳暫停營業,好耐冇去中意嘅餐廳食飯啦! 唯有睇下之前食嘢嘅相,望梅止渴喇........呢間佐敦嘅神燈海鮮酒家,主打經典粵式點心同粵菜,之前大時大節都會去食架,雖然價錢少少貴喇,但食物質素真係冇得頂,我願意俾呢個價!神燈小炒王呢個好似係經典菜式,見到好多枱都有order。印象最深刻就係加左油炸鬼落去炒,油炸鬼好脆好香口,又吸嗮其他料啲味,好香好惹味,同埋好想送啤酒食!叉燒神燈嘅燒味好抵讚,午市點心嘅乳鴿已經好出色,次次黎食點心放題都同屋企人人手兩隻。估唔到叉燒都咁有水準。好似仲有個牛肉版嘅叉燒,等開業要去試試。首先叉燒汁甜度適中,隱約嘅炭燒味好正,肉質嫩得黎有咬口,肥瘦均勻,好似唔知係用啲咩好啲嘅豬肉整。菠蘿咕嚕肉雖然咕嚕肉周圍有,但好多地方都整到好伏。唔係好多肥豬肉,就係炸到好硬,炸粉包到好厚。我對咕嚕肉要求都偏高,神燈嘅咕嚕肉我覺得都有中上水准。醬汁酸甜適中,keep到香脆嘅口感,重點係舊豬肉肥瘦適中,彈牙有肉汁。麥皮蝦呢個好似係神燈必食嘅菜式,一上枱已經聞到浸好香嘅麥皮味,係麥香加少少奶香嘅感覺。咬落口完全好鬆脆,入邊嘅蝦肉好鮮甜,落單姐姐真係冇介紹錯。平時連年三十

叉燒

麥皮蝦

平時連年三十同八號風球都開嘅餐廳都暫停營業,呢個疫情真係搞死人........希望快啲過,大家都可以食到中意食嘅餐廳喇。
叉燒(豬)
麥皮蝦