香港呢個城市擁有全球最多嘅高樓大廈,大家應該對番話毫不感到驚奇啦。 但唔好記得香港仲有600幾條鄉村存在,其中大埔村呢條有特色吸村莊,卻隱蔽著一憧色嘅文青coffee shop。 老闆Candy同Kenny08年喺加拿大讀完書後,經常去台灣旅遊,深受台灣嘅咖啡文化影響,希望喺港開一間cafe。 12年一同籌錢,最後花了約80萬喺大圍積信街開業。 其後又喺馬駛山將軍澳開設分店。 而每間分店都有D特色,例如即將介紹嘅將軍澳分店,戚風蛋糕,抹茶小丘係呢度嘅吸引處,大圍村分店有三層,顧客需點餐後拎上二三樓去用餐。壽喜燒牛肉定食$ 98(+30有甜品味增湯飲品)賣相非常之精緻,每樣野都用咗唔同嘅器皿裝著。 先講個牛肉,竟然有驚喜wor。 份量好多,牛味香濃而充滿脂香感,質感唔柴,係近期食過最正嘅肥牛。 壽喜燒湯底甜味唔算太重,我好怕D湯甜到膩。 味道溫和而有少少高湯味。 但如果清酒同味琳嘅味再濃D就好啦,此終係有DD淡。鐵鍋入面仲有芋絲,豆腐,冬茹同我最鐘意嘅魚餅。 當中芋絲較為特別,爽彈有咬口。 醃白蘿蔔酸甜爽脆,加上柚子同糖漿,清新開胃。 其他野就正正常常啦,呢個我會俾幾高分佢。 白玉焙茶

壽喜燒牛肉定食

壽喜燒牛肉定食$ 98
(+30有甜品味增湯飲品)

白玉焙茶戚風蛋糕

白玉焙茶烏龍$ 68

呢個係將軍澳店嘅招牌菜式。 賣相好cute,好似個山仔。 戚風蛋糕非常之軟綿綿,用叉一壓佢就會好快彈返起,食落焙茶味香濃而有少少蛋香,亦見到有好微少嘅焙茶葉喺人面。 而且係一D都唔甜嘅,但就有D苦澀after taste 。

個焙茶cream質感輕盈,同個蛋糕一樣係一D都唔甜嘅,但我就覺得齋咗D啫。 上面嘅白玉煙煙韌韌,黏黏地又有咬口,而我就預咗呢個係乜味都冇嘅,變上呢個cake味道來源只有個蛋糕本身。

抹茶小丘

抹茶小丘$ 58

呢度嘅甜品款式都幾新穎,兩款都係自創嘅。 呢個山丘有三層layers嘅,下係一層薄薄嘅朱古力餅底質感可以用「硬脆」黎形容。 ,佢唔係平時嘅曲奇皮有鬆化嘅口感,佢係一層層薄脆搭出黎嘅crust,再加上黑朱古力概苦澀味,幾新鮮嘅。

中間嘅抹茶蛋糕迷你到不得了,存在感太薄弱,食完都唔知,比個mousse完全複蓋曬D味道。 建議餐廳可以更改一下。

個抹茶mousse調教得幾好,做到廷身嘅效果但又keep到smooth嘅質感。 但真係,mousse本應係有奶/ cream /甜味,雖然佢真係有好rich嘅抹茶味,但除咗抹茶味之外也味都冇la,同樣有苦嘅after taste。 我個人對於呢D唔甜嘅甜品感到麻麻。

壽喜燒牛肉定食
白玉焙茶戚風蛋糕