2024-01-01 241 瀏覽
朋友話想食好嘢,我就推薦佢去百味閣,口水已經系咁預備好嚟一個驚喜晚餐。一落座,先嚟咗個熱辣辣嘅羅宋湯,湯底勁夠味,蕃茄同西芹嘅鮮味揸實個舌頭,嗌~真系正到喊出嚟!湯邊嘅蒜蓉包博得我心,外皮香脆得黎唔會好硬,正到冇得輸!主菜點咗五成熟嘅法式鵝肝牛柳,切開嚟個汁香噴噴,喺咀裡面嘅鵝肝軟滑到化,真系令人嘆為觀止。牛柳嘅熟度啱啱好,嚼勁適中,外皮微焦又香,真系食得出廚師嘅心思。🤤再講下芝士焗松露餡豬柳扒,讚得我無言以對!豬柳肉質濃郁,俾個松露味扮靚咗成件事,一啖一啖嘅幸福感爆燈。個配角意大利飯都唔遜色,火腿嘅香氣加上米飯嘅彈牙,好味到停唔到口! 最後,咖啡燉蛋以一個溫柔嘅收尾。細細杯裡頭藏住濃郁但唔會太甜嘅滋味,啖啖都系賞心悅目。百味閣,真系有夠掂,食得開心又滿足!🥰😋💯