2024-05-12 66 瀏覽
小紅書最近有人推介黎香港行山既配備竟然係飲茶,依個連香港人都未必知既地方。原來香港仲有好多乜村乜村,但就真係唔係有好多村入面仲有茶樓同種菜既地方,依條村盛產西洋菜,飲完茶我地行左一個圈依度空氣好清新舒服食左唔係好多款,不過樣樣都印象深刻。鵪鶉蛋燒賣肉餡好扎實肉香微甜配邪惡既鵪鶉蛋,雖然連鎖果間蒸包點既都有依款點心,但果個感覺肉餡冇依度新鮮。係最新既研究仲指出,西洋菜打敗了許多超級食物,榮登世界上最健康、同時兼具抗癌的超級蔬菜。西洋菜仲含有多種維生素、礦物質和次生植物物質。 只需 100公克的含量,就足以滿足每日維生素 C 需求。 西洋菜含有比柳橙和檸檬含有更多的維生素C成分。 這使得它成為終極的免疫增強劑。原來西洋菜有咁多好處,難得見到有即灼既西洋菜即刻嗌返碟,口感爽脆菜香獨特,西洋菜係天氣越凍越甜既菜相信冬天再黎食應該更正今餐食甜食到過癮,有豆腐花、椰汁馬豆糕同芝麻卷,三樣嘢嘅共通點都係好滑,以前上家政課既時候有整過芝麻卷,材料好簡單但工序就好繁複,所以依家係街都好少舖頭有賣。馬豆糕滑嘟嘟好有彈性,豆腐花話用山水黎整 我就食唔到分別啦,但都滑既

• 西洋菜