2017-01-12 328 瀏覽
朋友從澳洲回來,當然要聚餐見面。友人訂左呢間Amour Concer,我個人向二話為:-)四人同行,叫左兩個經典二人晚餐。頭盤點左兩客青蘋果鹅干多士。多士夠脆,青蘋果夠青甜,鹅干勁肥美,煎到半脆,味道十分match! 巴馬火腿密瓜,大大件,仲可以切開一半做四件,每人一件。芝士盤的blue cheese 味道有點過騷,而且美中不足係無伴埋crackers 。之後到凱撒沙津同磨菇湯。主菜我選了忌廉海蝦墨魚麵。睇相都見到個麵黑到咩咁!汁煮得夠傑夠濃,蝦亦整到好爽口彈牙,可能好味道,所以覺得份量唔夠。另一主菜烤澳洲牛柳扒。叫左 medium rare。份量比預期中大份,都煎得幾靚仔,可惜較厚身的位置煮得未多熟,仲係血淋淋,我膽粗粗食埋去。之很仲有甜品,係Dreyer' s cookies n cre 雪糕同所謂的意式奶凍。 兩百蚊一個人有咁多野今,我都唔可以要求太多了。要讚的係我杯薄何朱古力,夠曬薄何味!餐廳環境整體不錯,燈光帶小小昐暗,又有好多巴黎鐵塔裝飾,枱都夠大張。大眾化價錢,兩口子來浪漫一下也不錯喔
朋友從澳洲回來,當然要聚餐見面。

友人訂左呢間Amour Concer,我個人向二話為:-)

四人同行,叫左兩個經典二人晚餐。

巴馬火腿密瓜,大大件,仲可以切開一半做四件,每人一件。

頭盤
之後到凱撒沙津同磨菇湯。
凱撒沙津
磨菇湯
主菜我選了忌廉海蝦墨魚麵。

忌廉海蝦墨魚麵
牛扒