2024-02-03 1064 瀏覽
Library位於尖沙咀鬧區,地段非常方便,距離地鐵站只有2分鐘步行距離。餐廳的裝潢設計非常有格調,當你步入餐廳大廳時, 會經過一小段小巷, 小巷外圍有幾個鐵架, 鐵架內滿佈白色的樹葉, 而樹葉再用燈飾捆綁住, 令外型形成了幾道拱門份外高雅。座位分室外和室內, 座位與座位之間好闊落。餐廳和吧台位置採用了軍綠色, 整體令人感覺舒服🔆 茴香豬肉腸•貓耳朵粉除咗有茴香味同豬肉腸嘅鹹香味之外,仲有芝士令到貓耳朵粉食落清新之餘帶點creamy,茴香豬肉腸整成肉碎,用牛油、香草、辣汁等調味,食落微辣香口。貓耳朵粉煮到岩岩好Al Dente,中間凹嘅地方可以掛到醬汁超好味!🐷慢煮加拿大豬鞍賣相相當吸引的豬鞍, 擺盤相當精緻🤩。豬鞍肉質嫩口,面層再淋上磨菇汁加上蘆筍, 底層舖滿適量薯蓉幾樣食物融合一齊食相當有層次味道相當夾。不得不讚豬鞍肉汁多,真空慢煮再放上爐煎一煎,咬開有好濃豬味仲有入口即溶的感覺😋。🐮烤和牛裙邊擺盤相當高檔的牛裙邊,和牛裙邊一般比較韌同重味😁,所以餐廳配上自己調製啲希臘乳酪芥辣醬汁😏,食落一啲都唔heavy. 油花很豐富,口感超超超正🥰❤️ 肉質都好軟嫩,有部分位有咬口,而且肉味

🔆 茴香豬肉腸•貓耳朵粉

🐷慢煮加拿大豬鞍

🐮烤和牛裙邊
擺盤相當高檔的牛裙邊,和牛裙邊一般比較韌同重味😁,所以餐廳配上自己調製啲希臘乳酪芥辣醬汁😏,食落一啲都唔heavy. 油花很豐富,口感超超超正🥰❤️ 肉質都好軟嫩,有部分位有咬口,而且肉味非常濃郁😋 配埋香滑既蓉上,太美好了 另外仲配有奇異果沙律,令成個口感都提升左😛

🥃棺槨文Coffin Texts
以黑豆🫘浸製的威士忌🥃加無花果酒調成,上枱前煙燻過,打開罩一刻煙霧飄飄,😍煙霧下就係一杯酒體強又帶點苦澀嘅cocktail!😤Coffin Texts 味道偏苦澀,但飲開齋啡嘅朋友仔就話啱佢心水!😎

🍹Four Beauties四大美人
四大美人係西施、王昭君、貂蟬同楊貴妃,呢款Cocktail由象徵着中國四大美人的四款水果調制而成💃🏼,由白酒🥂、Mistia、荔枝 liqueur、Fernet Branca、青檸🍋、梨味糖漿調配而成,整體飲落果香味重,味道偏甜,好岩女士~黎到見到好特別,係用一個小茶壺奉上,仲有乾花做點綴既古色古香,味道又清香,好有情調!

整體餐廳裝修非常之靚,有好多打卡位,有分室內同室外兩個區域,室外可以望到尖沙咀嘅景色,感覺好chill!餐廳嘅Cocktail都好特別又睇得又飲得,適合同朋友黎聚會飲下酒傾下計! 職員每次上菜都會介紹菜式,睇到餐廳嘅用心,每位食客都了解清楚
  • 四大美人