2018-03-24 4075 瀏覽
老實講,平時你問我意見的話,我一定唔會食中式糖水,因為我覺得自己屋企都煮到, 不過呢晚幾個朋友堅持要食,仲話呢間好經典.我唯有就範呢度menu只有1張,一眼睇曬有o羊食,哎呀,全部我都唔鐘意食(我好偏食),逼於無奈下,我選擇左芋蓉蓮子西米露(我唔食蓮子的)再加多粒湯圓~呢度上台速度好快,眨眼已經一台糖水~先講下我碗野,雖然有我唔食的蓮子,但佢味道又唔算濃,而且好林,所以都幾好食,有芋頭gei存在令西米露好香~加埋煮到好透明gei西米露,成碗食碗好暖~重點係有咁多甜野落去都唔會太甜,意外地喜歡!唯一可惜係我加左的湯圓,原來係我好討厭gei黑芝麻糖水,純粹個人喜好,我覺得唔夾,但芝麻係香gei朋友叫左個濃薑番薯糖水大家都無expect佢味道如何,不過一到就聞到濃烈薑味,入口當然係薑味爆發啦~~D薑濃到連平時食開薑gei朋友都覺得好辣,如果唔食gei人就真係唔好試啦~不過佢D番薯又好甜好林所以容易咬,食完都幾飽~~木瓜燉雪耳D木瓜好甜好林,雪耳仲keep到爽口gei感覺,兩個字:好潤!由於我真係接受唔到杏仁露o個陣味,所以我一啖都無試過,不過朋友大讚杏仁好香好滑,俾好高分.我自己就強推冰花燉

濃薑番薯糖水
濃薑番薯糖水

木瓜燉雪耳

杏仁露

我自己就強推冰花燉雞蛋,非常滑非常香,顏色好吸引,入口甜而不膩,一D都唔覺太多冰糖,食多碗都得!
冰花燉雞蛋

寧波薑汁湯丸其實同我加上去gei湯丸一樣,不過糖水底睇落好甜事實上唔算太甜呢點真係抵讚!
寧波薑汁湯丸
$22 (宵夜)
木瓜燉雪耳