2023-03-12 288 瀏覽
最近同朋友傾計話有間煲仔飯好鬼好食😋,為食嘅我地緊係忍唔住去試下啦~ 做下功課得知依間餐廳係區內非常出名🍴,更獲米芝蓮連續兩年推介,每一日都大排長龍呀!估唔到嘅係呢間煲仔飯可以電話訂位,大家想試嘅話記得提早訂定位先啦👍🏻-椒鹽鮮魷🦑 雙拼 椒鹽九肚魚🐟 - HKD 136事前做功課得知依間餐廳最出名嘅係椒鹽鮮魷🦑同煲仔飯🍲,咁難得嚟到緊係要試一試佢啦~ 首先試椒鹽鮮魷🦑 ,一咬落去外皮好脆身🤤,會聽到咔嘅爽脆,粉漿唔厚,肉質都好嫩😋九肚魚🐟同樣炸得好脆,唔會過重椒鹽味,又食到魚嘅香味👃🏻而且兩樣餸嘅份量都俾得好足,上菜時保持到溫度,唔會炸定放係廚房太耐而變凍變淋,不愧係招牌菜之一呀🤩-白鱔滑雞煲仔飯🍲 - HKD 98跟住就叫咗個白鱔滑雞飯🍲 ,入面嘅材料都幾足,白鱔食落爽口同埋好香😍,不過就略嫌唔夠肥美🙈,至於雞肉就相當嫩滑😋,大大舊咬落去又香又有滿足感😆,而煲仔飯最最最重要嘅飯焦都有好多呀!啲飯焦啱啱好,唔會食到有燶味之餘又香脆🤤,正呀喂!-窩蛋牛肉煲仔飯🍲 - HKD 98仲有個窩蛋牛肉飯🍲 ,牛肉嘅份量好多好厚😋,食落去啖啖肉又散發出啖啖嘅芫茜香味🤤,好有飽肚感,飯粒煙韌之餘個
椒鹽鮮魷🦑 雙拼 椒鹽九肚魚🐟 - HKD 136
椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚

白鱔滑雞煲仔飯🍲 - HKD 98
白鱔滑雞煲仔飯

窩蛋牛肉煲仔飯🍲 - HKD 98
仲有個窩蛋牛肉飯🍲 ,牛肉嘅份量好多好厚😋,食落去啖啖肉又散發出啖啖嘅芫茜香味🤤,好有飽肚感,飯粒煙韌之餘個底仲有好多飯焦,卜卜脆好正🤩
P.S. 由於煲仔飯係即點即做,大約要等20分鐘左右~
窩蛋牛肉煲仔飯

魚湯鮮菌娃娃菜🥬 - HKD 70
最後就緊係叫返個菜🥬嚟健康下啦😚~ 依度時菜同湯底嘅選擇都相當多📋,我地叫咗個魚湯鮮菌娃娃菜🥬 ,菜同菇都幾新鮮,而且份量都相當多👍🏻,我地食到最後都差啲食唔哂🙊,湯底飲落就比較清,唔會太重魚味,今餐食咗咁多熱氣野,依道菜用嚟清下腸胃就一流啦,而且70蚊咁多料嚟講性價比都幾高~
魚湯鮮菌娃娃菜

今次依間餐廳衛生環境都比想像中整潔🧹,店員態度都尚算友善無黑面😏,因為店舖座位唔算多,所以繁忙時段可能需要搭枱,而且長期都有好多慕名而來嘅食客及旅客係度等位,所以記住要訂位先呀😁~
椒鹽鮮魷拼椒鹽九肚魚
白鱔滑雞煲仔飯