2024-03-27 196 瀏覽
話晒都係同老公嘅相識紀念日,所以都要去撐下枱腳嚟浪漫下先得嘅,咁我地就近近地去海濱觀塘海濱拍下拖,然後就係對面嘅MG Cafe,嚟一個精緻又美味嘅浪漫晚餐啦!餐廳環境舒服都唔在講,整個佈置都好有格調,好有歐陸式復古嘅感覺,旁邊也設置很多咖啡杯裝飾,所以老公一入嚟都大讚我揀得一間唔錯嘅餐廳。我地order左 6-course Dinner Set,單睇個mean都已經好吸引。先嚟兩杯特飲(我地係由餐飲升級嘅),一杯係Pineapple Oolong Shaken Tea,另一杯係Peach Shaken Tea。兩杯除左啱打卡之外,味道都唔錯呀。再嚟兩款法式餐前小點,分別係螢光魷魚撻同青椒皮蛋撻。坦白講初時都怕有點古怪,不過入口又幾特別,我個人比較鐘意嗰個青椒皮蛋撻,估佢唔到中式材料配合西式煮法係咁得意,絕對係有驚喜。之後就到前菜,先嚟 黑松露,花膠,北海道鮮帶子,大鄉里嘅我都係第一次以西式煮法食花膠,估唔到佢同黑松露個味係會咁夾,而且 花膠都好厚身,加埋鮮甜帶子一齊食,完全係啱晒我口味。另一個就係漬北海道帶子•海膽•三文魚子•蘋果泡沫,其實佢食落有啲似啫喱,白色嘅蘋果泡沫連同好有口感帶

另一個就係漬北海道帶子•海膽•三文魚子•蘋果泡沫,其實佢食落有啲似啫喱,白色嘅蘋果泡沫連同好有口感帶子同埋海膽、三文魚子一齊食,味道口感層次都好豐富。
之後就到餐湯,榛子,烤花菜濃湯,整個湯口感滑順,加上榛子同堅果嘅風味好濃郁,最後配埋烤花菜,三者配合得宜,我自己就非常鐘意。

跟住就到意粉,先嚟 鮮蜆車厘茄撒丁尼亞珍珠麵,賣相靚就唔在講,滿滿嘅車厘茄加上非常鮮甜蜆肉都已經好清新,不過亮點就一定落係珍珠麵上,一粒粒像小丸子嘅珍珠入口彈牙,再連埋啲醬汁一齊食,真係既得意又好味。

另一個就係 傳統豬肉醬手造撤丁小麵疙瘩,全手工做嘅粒粒厚身意粉加上傳統豬肉醬同微微嘅蕃茄芝士醬,喜愛濃味嘅老公大讚好食。

我嘅主菜 杜洛克豬鞍,黑椒汁,豬鞍厚切鮮嫩而且肉質十分鬆軟,保留了豐富肉汁味之餘加埋黑椒汁一齊食,整體上配合得唔錯,鹹度適中。但千其唔好漏左嗰個南瓜蓉,入口好清新醒胃呀。

老公嘅主菜係 澳洲羊扒,羊鞍,羊燒汁,以煎封肉汁方式所以保持到軟嫩多汁,而且肉質較濃及腍滑,而且完全無羊羶味,配上燒汁食,口感一流。

最後就以Creamy又好味嘅芝士慕斯蛋糕配士多啤梨醬為今個晚餐劃上完美嘅句號。
2024-03-22
紀念日