2022-05-09 75 瀏覽
位於Mira既MUTA Restaurant 長期都好多人排隊,餐廳佔地約3600尺,非常寬敞,原來仲係ATUM Restaurant既另一分店,唔怪得硬係籠罩住一股視覺藝術感,以精緻西日料理為主打,唔同區有著唔同既主題,一邊係有榻榻米座位,一邊就以綠色既植物為題既座位野餐小木盒一個好精緻既和風野餐小木盒,2人tea set,有咸點、甜點、飲品青瓜蘋果凍湯青瓜同蘋果味道好清新,辣味應該係來自黑椒同洋蔥,整個凍湯真係好岩夏天飲,好refreshing 蟹肉柚子啫喱啖啖既蟹肉,蟹肉唔咸有鮮味,上面有d柚子啫喱,清新唔膩,如果份量多d就好了吞拿魚、三文魚籽最中餅吞拿魚他他調到酸酸地咁,仲有d洋蔥碎、蔥碎同魚籽,幾醒胃鵝肝慕絲最中餅最中餅造成熊仔🐻形狀,入面係吱滿鵝肝慕絲,口感軟滑,味道都唔錯Scone外層微脆唔乾,口感唔會有種好黏口黐牙既感覺,仲有有綠茶cream 同桃果醬兩款醬可以搽精選小甜點Eclair:迷你長條泡芙,上面塗上朱古力醬,泡芙唔算好鬆脆,甜度還可接受Macaron: 永遠都覺得咁甜既一款法式甜點Lemon Tart: 酸酸甜甜,但個撻皮已經淋左Opera: 朱古力味都幾重,

野餐小木盒

青瓜蘋果凍湯

蟹肉柚子啫喱

吞拿魚、三文魚籽最中餅
吞拿魚他他調到酸酸地咁,仲有d洋蔥碎、蔥碎同魚籽,幾醒胃

鵝肝慕絲最中餅

Scone

精選小甜點
Macaron: 永遠都覺得咁甜既一款法式甜點
Lemon Tart: 酸酸甜甜,但個撻皮已經淋左
Opera: 朱古力味都幾重,都係偏甜
Raspberry cake: 酸酸甜甜,算係無咁甜既一款

Latte
咖啡香濃帶nutty,成杯好rich,奶泡綿滑

Matcha Latte
抹茶味香濃,拉花都不錯,整杯口感好順滑

壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯
日式醬汁遇上意式既煮法,牛肉用上壽喜燒醬汁煮過,味道甜甜地又咸咸地咁,蛋汁滲入牛肉同意大利飯後變得更加滑溜,好好食
壽喜燒牛肉蛋汁意大利飯

環境係幾舒服既,食物亦都唔錯,但張枱也未免太細了吧,放了個木盒後再打開根本完全無位食,好迫,下次真係要坐榻榻米個邊先搞得掂🫢