Sky726

2020-07-02 533 瀏覽
咁啱見到Openrice同Sky726做緊promotion, 所以就一試同男朋友慶祝紀念日~餐廳喺26/F高層, 可能因為book咗枱關係, waitress安排我地坐窗邊位, 可惜樓下街景唔算太吸引, 但有落地大玻璃喺身後, 感覺不錯。🔸三文魚慕絲很濃三文魚香, 泡沫好棉滑。作為餐前小食好聰明, 因為食咗少少泡沫入口又無咩實感落肚, 令人更加肚餓, 好期待之後嘅食物🤣🔸餐湯及餐包餐湯只係普通忌廉湯,普通水準餐包上枱微溫, 如果再熱D就好了🔸香煎煙燻慢煮北海道帶子全餐飯我覺得最出色係個前菜!帶子煎得啱啱好,半生熟嘅狀態, 外層輕微焦脆, 內層軟軟的, 好好味!仲要每人有兩大粒, 份量很足夠!底下的泥蓉亦很特別, 男朋友食到淡淡嘅栗子味, 我都覺得有D似平時飲湯食到嘅栗子加薯仔, 雖然最後無查正係咩, 不過配搭上不錯。🔸迷你水牛芝士沙律水牛芝士本身味道不算特出, 夾著蕃茄一齊食, 有一種清新嘅感覺, 將先前舌頭上濃味嘅前菜味道清走。🔸銀雪魚西京燒伴大根木魚湯好少見會伴木魚湯, 所以呢道菜令我印象好深刻。木魚湯加咗大根, 可能為咗配合西京燒, 湯嘅味道明顯較平時嘅木魚湯甜。平時木魚湯咁甜
精緻小吃- 三文魚慕絲

🔸三文魚慕絲
很濃三文魚香, 泡沫好棉滑。

餐湯

🔸餐湯及餐包
餐湯只係普通忌廉湯,普通水準
餐包上枱微溫, 如果再熱D就好了

香煎煙燻慢煮北海道帶子

🔸香煎煙燻慢煮北海道帶子
全餐飯我覺得最出色係個前菜!
仲要每人有兩大粒, 份量很足夠!

迷你水牛芝士沙律

🔸迷你水牛芝士沙律

銀雪魚西京燒伴大根木魚湯

🔸銀雪魚西京燒伴大根木魚湯
好少見會伴木魚湯, 所以呢道菜令我印象好深刻。
木魚湯加咗大根, 可能為咗配合西京燒, 湯嘅味道明顯較平時嘅木魚湯甜。平時木魚湯咁甜一定好奇怪, 但配銀雪魚西京燒又相輔相成, 令我印象深刻。
銀雪魚都煎得好好, 配上西京燒嘅汁, 甜甜地淡淡魚肉入口, 感覺好滿足💕

香煎美國頂級安格斯西冷扒

🔸香煎美國頂級安格斯西冷扒
呢份牛扒反而較為遜色,我哋叫咗五成熟, 煎出嚟血色啱啱好, 但可惜肉質比較多筋同韌, 男朋友仲有幾舊咬唔到, 所以有D失望

朱古力蒙布朗蛋糕

🔸 朱古力蒙布朗蛋糕
訂枱嗰時男朋友同餐廳講咗係紀念日, 所以餐廳幫我哋喺甜品上面加咗祝福嘅字句~
第一次食蒙布朗蛋糕, 我個人覺得偏甜但係每一啖食得出好厚實。
表層朱古力雖然偏甜但係好香濃朱古力味, 所以初初食嘅時候覺得有D膩, 但係嗰陣香濃朱古力味又令到最後嗰幾啖覺得好滿足, 少少一個人份量剛剛好!多D都一定食濟🙈
上蛋糕嘅時候, waiter仲好主動幫我地影相。
服務態度好好

總結, 喺做緊promotion, 食到呢個質素同service, 我覺得算不錯了, 不過主菜方面可以再改良下, 相信可以做得更好~
2020-07-01
紀念日